A Magyar Unitárius Egyház ifjúsági szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet  2023. június 9-11. között szervezte meg a nyárindító rendezvényét, az OMNIUM – 4. ODFIE Sportolimpiára, amelynek a Hargita megyei, tusnádfürdői, Tusnad Camping adott otthont.

A sportolimpia célja a sporton keresztül történő közösségépítés, ugyanakkor az egészséges életmód népszerűsítése a fiatalok körében, valamint a test és lélek kapcsolatának erősítése. A negyedik kiírás igazolja, hogy a rendezvény nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében. A program a sportágakban – foci, kézilabda, méta, asztalitenisz, sprint, hosszútávfutás, kislabdadobás, kötélhúzás, tánc – való megmérettetésre épül, de részét képezik az egészséges életmód, sport és motiváció témájában történő beszélgetések és áhítatok is. Az OMNIUM fődíja az ODFIE vándorkupa.

A rendezvényre négy csapat, közel 60 fiatalja jelentkezett be a helyi egyletekből, Erdély és Magyarország különböző településeiről – Alsóboldogfalva Budapest, Désfalva, Felsőrákos, Kövend, Küküllődombó, Magyarsáros, Nyárádszentmárton, Segesvár, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr –.

A résztvevők péntek délután érkeztek a rendezvény helyszínére, ahol a bejelentkezést követően sor került az OMNIUM – 4. ODFIE Sportolimpia ünnepélyes megnyitójára, amelynek keretén belül Tamás Vanda (Küküllőkeményfalva), az OMNIUM egykori főszervezője és egyik megálmodója köszöntötte a résztvevőket, majd Borboly Csaba (Csíkszereda), Hargita megye tanácsának elnöke tartott beszédet, ezt követően Szabó Balázs (Sepsiszentgyörgy), az ODFIE központi munkatársa, főszervező nyitotta meg a rendezvényt. Majd a Székelykeresztúri Unitárius Ifjúsági Egylet, az előző OMNIUM nyertes csapata átadta a rendezvény szervezőinek a vándorkupát.

A megnyitó ünnepség után Szőcs Előd (Nagyenyed), lelkész, sportoló előadásával lelkesítette a résztvevőket személyes tapasztalatai alapján. A vacsorát egy vetélkedő követte.

A szombati nap folyamán a reggelit és a Magyari Zita Emese (Kolozsvár), ifjúsági és egyetemi lelkész, az ODFIE elnöke által vezetett imát követően bemutatkoztak a csapatok, majd kezdetét vette a nyolc sportágban a csapatok megmérettetése. Az este folyamán táncversenyre került sor.

Vasárnap Nagy Norbert (Koronka), ötödéves teológiai hallgató tartott ifjúsági istentiszteletet, majd sor került a díjkiosztó ünnepségre.

2023. évi OMNIUM – 4. ODFIE Sportolimpiát a FEDFIE – Felsőrákosi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet csapata, akikhez társultak nyárádszentmártoni és kövendi fiatalok nyerte meg, ők így egy évig a vándorkupa birtokosai. Második lett a SZUIE – Székelykeresztúri Unitárius Ifjúsági Egylet, és harmadik helyezést ért el a RED FLAG – a budapesti, désfalvi, küküllődombói és magyarsárosi fiatalok csapata.

Az alábbi egyéni és csoportos különdíjak kerültek kiosztásra:

A leggyorsabb lány díjat Jelen Viktória, a SEDFIE – Sepsiszentgyörgyi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet tagja, míg a leggyorsabb fiú díjat Bogyor András, a FEDFIE – Felsőrákosi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet tagja vihette haza. A legjobb kapus címet Jártó Norbert a SZUIE – Székelykeresztúri Unitárius Ifjúsági Egylet kapta meg. Az idei OMNIUM gólkirálya Istók Lóránd, a SZUIE – Székelykeresztúri Unitárius Ifjúsági Egylet tagja.

A legkitartóbb csapat díját a SEDFIE – Sepsiszentgyörgyi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, a leglelkesebb csapat díját RED FLAG – a budapesti, désfalvi, küküllődombói és magyarsárosi fiatalok csapata, a fair play díjat pedig a FEDFIE – Felsőrákosi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet csapata, akikhez társultak nyárádszentmártoni és kövendi fiatalok vihették haza.

Köszönjük mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvényünk sikeréhez. Külön köszönet illesse a résztvevőket és szervezőket, valamint a Tusnad Camping vezetőségét, negyedjére volt otthona az OMNIUM-nak.

Isten áldása legyen résztvevőink és támogatóink életén, bízunk benne, hogy a nyárindító rendezvényhez hasonló fiatalos lendülettel folytatjuk tovább együtt a nyarat.

A rendezvény megvalósulását a Hargita Megye Tanácsa és Unitarian Universalist Founding Program támogatta.

Kolozsvár, 2023. június 14.

Az ODFIE Elnöksége