Szeptember 25-én került sor Szentgericén a Jakab Elek 1848–49-es emlékpark avató ünnepségére.

Az istentiszteleti szolgálatot Solymosi Alpár, a Székelyudvarhelyi Egyházkör esperese végezte, az énekvezéri teendőket Sánta-Boros József énekvezér látta el.

Köszöntőt mondott Fazakas Lajos Levente, a Marosi Egyházkör esperese. Jakab Elek ükunokájának, Jakab Ildikónak a gondolatait Katona Olga tanárnő tolmácsolta. Nagy Jánosi Blanka elmondta Ábrányi Emil Él a magyar… c. versét. Ezt követően két előadás hangzott el. Molnár Lehel, a Magyar Unitárius Egyház főlevéltárosa és Buksa Ferenc rigmányi református lelkész, családfakutató részéről.

A templomi ünnepség Toós Emma szavalatával (Régi magyar áldás) fejeződött be. A záróének után a huszárok mögé sorakozott közönség a tárogató dallamára levonult az emlékparkhoz.

Az emlékparknál fellépett a Rákóczi kamaraegyüttes, majd beszédet mondott Miholcsa József szobrászművész, hagyományőrző huszárkapitány. A szobrot Rácz Norbert Zsolt, Morvai Tünde, Kádár Zoltán, Kovács Levente, Szőcs Antal és Percze László leplezte le.

Iszlai Bálint, az egyházközség tiszteletbeli gondnoka elmondta a Magyar hiszekegyet., majd köszöntőbeszédekre került sor Rácz Norbert Zsolt, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője, Percze László, Magyarország Csíkszeredai főkonzulátusának konzula, dr. Morvai Tünde, a Magyar Tudományos Akadémia osztályvezetője, dr. Kádár Zoltán, a Magyar Kormány munkatársa, Kovács Levente, a Maros megyei RMDSZ, Szőcs Antal, Backamadaras polgármestere részéről. Vörösmarty Mihály Szózatát elmondta Bőr Orsolya, míg Bajza József Ébresztőjét Nagy Barbara. Fazakas Lajos Levente esperes áldáskérése után fellépett a Rákóczi Kamarazenekar, Varga Attila és Varga János. A székely és a magyar himnuszt követően közebédre került sor, amelyen a a Szentgericei Hagyományőrző Néptánccsoport bemutatta az üveges táncot.

Képek: Szentgericei Unitárius Egyházközség Facebook-oldala