A Gondviselés Segélyszervezet székelykeresztúri fiókja 2009 óta várja az érdeklődőket sokszínű programjaival. A járványhelyzet ugyan megváltoztatta eredeti terveinket, de bizakodva kezdtük az új évet, minden óvintézkedésnek eleget téve, újult erővel indítottuk újra tevékenységeinket. A tavalyi évről és a jelenlegi tevékenységeinkről a foglalkozásvezető munkatársaink számolnak be.

 

2020 sokféle tekintetben a csend éve volt. Mindnyájunkat lelassított, megmegállított bizonyos időre a kialakult vírushelyzet, ám teljes leállás nem történt. Online térbe vonultunk, sokszor hálát adva, hogy legalább a virtuális világ megőriz nekünk valamit abból, ami addigi életünknek oly természetes része volt.

Március közepétől mi is, mint mindenki más, az otthon biztonságából igyekeztünk hasznos információkat megosztani a kismamaklub és a sérült gyermekek számára létrehozott közösségi médiafelületeken, szabadidős, kézműves ötletekkel próbáltuk segíteni mindennapjaikat. Ennek köszönhetően folyamatos párbeszéd alakult ki a szülőkkel, így feloldhattuk a helyzet okozta feszültségeket is.

A nyár elején újraindulhattak a személyes jelenléttel történő tevékenységeink. A fogyatékossággal élő fiataloknak szóló foglalkozásainkat végig a szabad levegőn, egyházközségünk filagóriájában tartottuk. Bográcsgulyást készítettünk közösen, születésnapokat ünnepeltünk, lovardalátogatáson vettünk részt, kirándultunk. Június közepétől sérült fiataljaink számára egyéni fejlesztéseket, vallásórákat szervezünk heti rendszerességgel.

Az őszi iskolakezdést követően a nyáron felújított termünkben folytattuk a munkát. A sérült fiataljaink programjai mellett ismét nekifogtunk a kisgyermekes, babás programok szervezésének. Bár korlátozott létszámmal, de újraindult a kismamaklub és a Csiribiri mozgásfejlesztő torna is. Mivel a részvételi szándék messze meghaladta a helyek számát, igyekeztünk heti két alkalommal találkozni az érdeklődőkkel.

Október közepén újabb szünet következett, a vírushelyzet miatt ismét be kellett zárnunk csoportos tevékenységeinket, csak egyéni foglalkozásaink működhettek sérült fiataljaink számára. Decemberben megszerveztük a Mikulás-járást, online karácsonyi vásár szervezésében segédkeztünk, online standunkon saját készítésű, karácsonyi dekorációinkat kínáltuk. Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik tőlünk vásároltak, és ezzel támogatták fogyatékossággal élő fiataljaink közösségi programjait.

Karácsony táján adományokat, tartós élelmiszer- csomagokat, játékokat, ruhaneműt gyűjtöttünk a rászorulók részére. Hátrányos anyagi helyzetű iskolások számára laptopot, számítógépet kaptunk, hogy az online oktatást hozzáférhetőbbé tehessük. Ezúton is köszönetet mondunk minden adományért, lekötelezett bennünket a Secler Technics és csapata, akik munkájuk mellett elvállalták, hogy szükség esetén megjavítják az adományba kapott eszközöket.

A karácsony utáni napokban a németországi segélycsomagokat fogadtuk, amelyekkel megajándékozhattuk a sérült fiatalok családjait, ugyanakkor értékes vitamincsomagokat is átadtunk nekik.

Idén február 8-án újra megnyíltak az iskolakapuk, ugyanakkor mi is elindíthattuk programjainkat, örömmel fogadtuk a kismamaklubba és a Csiribiri mozgásfejlesztő tornára érkezőket. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek nagyon ki vannak éhezve a közösségre, a közösségi élményekre, ezért az igényeknek megfelelően ismét két csoportot indítottunk. A sérült fiatalokkal farsangoltunk, készültünk a nőnap és a nemzeti ünnep méltó megünneplésére, közben tanultunk Józsefről, az álomlátóról és Mózesről, aki kihozta népét Egyiptomból. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni az adott törvényes és egészségügyi korlátok között, élményeket nyújtani, élvezni a közösség adta örömöket. Deák Réka, a Gondviselés Segélyszervezet munkatársa, Székelykeresztúr

 

Rákosi Ibolya vagyok, gyógypedagógus, a Lila Fejlesztőpont munkatársa. Hetente egy nap a székelykeresztúri Gondviselés Segélyszervezet épületében tartok egyéni fejlesztő foglalkozásokat olyan 0–5 éves korú kisgyerekek számára, akik veszélyeztetettek vagy eltérő fejlődést mutatnak. Legtöbb esetben a szülők akkor fordulnak hozzánk, ha a kisbaba mozgás- vagy beszédfejlődésében eltérést tapasztalnak. Tavaly azonban öröm volt számomra azt látni, hogy egyre többen keresnek meg azért, mert nem tudják eldönteni, mi számít problémának, és felismerik, hogy a legjobb eredményeket akkor érhetjük el a fejlesztésben, ha időben szakemberhez fordulnak. Ezért is született meg az ötlet, hogy Székelykeresztúron is legyen elérhető a korai fejlesztés mindenki számára, ehhez ad otthont a Gondviselés Segélyszervezet. A fejlesztések játékos formában, egyénre szabottan történnek, sok-sok mozgással, énekkel, mondókával, nevetéssel, szeretettel.

 

Lukács Gabriella vagyok, pedagógus, önkéntes szoptatássegítő, hordozási tanácsadó, Kerekítő foglalkozásvezető, három gyermek édesanyja. A Kerekítő baba-mama foglalkozás hatodik éve működik a Gondviselés Segélyszervezet termében Székelykeresztúron, az időről időre megújuló csoportok nagyon kedvelik. A foglalkozásokon csak magyar nyelvű népi ölbeli játékok, mondókák, gyermekdalok hangzanak el, amelyek a Kerekítő könyvcsalád köteteiben is megtalálhatóak: lovagoltatás, lógázás, hintáztatás, cirókázás, csúszdáztatás, zsuppolás élő hangszerjátékkal, népi hangszerekkel, népdalokkal, sétáltatókkal színesítve. Nagymamáinktól örökölt játékaink az érzelmi biztonság és a művészeti-zenei nevelés bölcsőjét jelentik. Az élet első éveiben az önfeledt együtt játszás, az érintés, a testközelség, a szeretetteljes hangulat, amelyeket az ölbeli játékok, más néven a bizalmi, kapcsolatteremtő játékok biztosítanak, elősegítik a biztos érzelmi kötődést, amely az értelmi és érzelmi fejlődés alapja. A kisgyermek számára a világ először az anyukája ölében és a közös játékban kerekedik ki. Ez az élmény, útravaló egy életre szól. Szeretnek, ölelnek, rám figyelnek, azaz fontos és szerethető vagyok – ezek az érzések minden későbbi kapcsolat és a felnőttkori boldogulás alapja. A foglalkozás egy kiindulópont, amelyet a családok az otthonaikban, a hétköznapokban is fel tudnak eleveníteni, el tudják játszani a tanultakat. Minden alkalommal felbukkan Kerekítő Manó figurája is, akinek a kicsik hétköznapjaihoz és a jeles napokhoz igazodó bábjelenetei a legkisebbeket is elbűvölik.

 

Kecseti Imola vagyok, negyvenéves, Székelykeresztúron élek. Lassan két éve minden hétfőn és szerdán jógafoglalkozást tartok a Gondviselés Segélyszervezet termében. A jógát először a magam részére sajátítottam el, mivel sokat olvastam arról, hogy mennyire képes megváltoztatni az embert kívül-belül. Javítani akartam az életfelfogásomon, és ez sikerült is, amióta jógázom, teljesen másképp fogok fel minden élethelyzetet, és hiszek abban, hogy az életünk mindig úgy fog alakulni, ahogy alakulnia kell, és hogy minden a tanuláson múlik. Nagyon örültem, amikor embertársaim igényelték, hogy avassam be őket is a jóga világába. Hálás vagyok a döntésemért, mert olyan jó érzés em-bereken segíteni, boldognak látni őket! Köszönöm a lehetőséget a Gondviselésnek! Isten áldjon mindenkit!

 

Lecsendesedtünk, hogy jobban értékelhessük a világ zaját, megálltunk, hogy felfedezhessük a környezetünket, amely fölött a gondolat sebességével szoktunk átsiklani; bezárkóztunk a magunk és szeretteink védelméért, hogy megéljük minden percét a sóvárgásnak. Nagyon bízunk abban, hogy az új esztendőben a játékos, pajkos kisgyerekek újra élvezhetik majd egymás társaságát, az együttlét adta lehetőséget, amely erősíti motorikus, érzékszervi, valamint pszichoszociális fejlődésüket. Szeretnénk, ha újra örömmel érkeznének hozzánk azok a fogyatékkal élő fiatalok, akik hosszú évek óta kíváncsian, nyitottan, a biztonság érzésével lépik át a Székelykeresztúri Gondviselés Segélyszervezet székházának küszöbét, mert tudják, hogy szeretettel foglalkozunk velük. Várjuk a csillogó szemű, játékra vágyó gyerekeket és anyákat, akik egymást erősítik alkalmainkon. A Születés Hete rendezvénysorozat május első hetében szintén megszervezésre vár, ebben támogat bennünket a Székelykeresztúri Polgármesteri Hivatal. Bízunk abban, hogy – vigyázva egymás és önmagunk egészségére – ebben az évben újra élvezhetjük a közös programokat, nagy találkozásokat. Mindannyiunk és a magam nevében kívánok erőt hozó tavaszt, lelki megújulást. Isten áldjon mindannyiunkat egészségben, tiszta szeretetben!

Lőrinczi-Simó Orsolya, a Gondviselés Segélyszervezet munkatársa, Székelykeresztúr