A Magyar Unitárius Egyház ifjúsági szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet  2024. április 19–21. között szervezte meg a nyárindító rendezvényét, az OMNIUM – 5. ODFIE Sportolimpiára, amelynek idén is a Hargita megyei, tusnádfürdői Tusnad Camping adott otthont.

A sportolimpia célja a sporton keresztül történő közösségépítés, ugyanakkor az egészséges életmód népszerűsítése a fiatalok körében, valamint a test és lélek kapcsolatának erősítése. Az immár ötödik kiírás és a rekordszámú résztvevő igazolja, hogy a rendezvény nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében. A program a sportágakban – foci, kézilabda, méta, akadálypálya, paintballoon, hosszútávfutás, táncmaraton, bemutatkozás – való megmérettetésre épül, de részét képezik az egészséges életmód, sport és motiváció témájában történő beszélgetések és áhítatok is. Az OMNIUM fődíja az ODFIE vándorkupa.

A rendezvényre tizenkét csapat, több mint 200 fiatalja jelentkezett be a helyi egyletekből, Erdély és Magyarország különböző településeiről: Felsőrákos, Nyárádszentmárton, Kövend, Budapest, Várfalva, Aranyosrákos, Székelyszáldobos, Désfalva, Vámosgálfalva, Harangláb, Ádámos, Barót, Küküllődombó, Marosvásárhely, Medgyes, Kökös, Sepsiszentgyörgy, Nagyajta, Bölön, Apáca, Városfalva, Oklánd, Homoródszentpál, Homoródszentpéter, Homoródszentmárton, Lókod, Ürmös, Nagybacon, Magyarlóna, Szilágyszer, Torockó, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Székelykeresztúr, Csekefalva, Alsóboldogfalva, Rugonfalva, Olthévíz és Datk.

A résztvevők péntek délután érkeztek a rendezvény helyszínére, ahol a bejelentkezést követően sor került az OMNIUM – 5. ODFIE Sportolimpia ünnepélyes megnyitójára, amelynek keretén belül Szabó Balázs (Sepsiszentgyörgy–Kolozsvár), az OMNIUM egyik főszervezője, az ODFIE központi munkatársa köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Szőcs Előd, nagyenyedi unitárius lelkész és hobbi sportoló beszélt arról, hogy miként válik az ember élete részévé és hogyan válik függőséggé a mozgás, a sport. A vacsorát szabad program, ismerkedés követte.

A szombati nap folyamán a reggelit és a Lőrinczi Zsófia (Szentábrahám–Kolozsvár), ötödéves teológiai hallgató, az ODFIE alelnöke által vezetett áhítatot követően bemutatkoztak a csapatok, majd kezdetét vette a nyolc sportágban a csapatok megmérettetése. A vacsorát megelőzően Sorbán Előd (Homoródalmás–Sepsiszentgyörgy), a Sepsi OSK utánpótlásedzőjének előadását, tapasztalatait, tanácsait hallgatták meg a résztvevők.

Vasárnap Magyari Zita Emese (Kolozsvár), ifjúsági és egyetemi lelkész, az ODFIE elnöke tartott ifjúsági istentiszteletet, majd az utolsó mérkőzések lejátszása után sor került a díjkiosztó ünnepségre.

A 2024. évi OMNIUM – 5. ODFIE Sportolimpiát a SzUIE (Székelykeresztúr) csapata nyerte meg, ők így egy évig a vándorkupa birtokosai. Második lett a homoródmenti települések fiataljaiból álló Homoródmente csapata, és harmadik helyezést ért el a a nyárádszentmártoni és kövendi fiatalokkal kiegészült F.E.D.F.I.E. (Felsőrákos) csapata. A legsportszerűbb csapat díját, vagyis a Fariplay-díjat a NADFIE (Nagyajta) csapata kapta meg.

Az alábbi egyéni és csoportos különdíjak kerültek kiosztásra:

leggyorsabb lány díját Nagy Írisz Iringó (Homoródszentmárton), míg a leggyorsabb fiú díját Bordi Bence (Ádámos), vihette haza.

legjobb kapus címet a foci sportágban Jártó Norbert (Székelykeresztúr), valamint a kézilabdában Ionița Arnold (Barót) kapta meg.

Labdarúgásban a legtöbb gólt a fiúk közül Took Zoltán (Nagyajta), a lányok közül Benkő Kitti (Oklánd) szerezte. Kézilabdában gólkirályok Oláh Regő (Barót) és Benkő Kitti (Oklánd) voltak.

Az idén a táncmaraton során a legtáncosabb fiú Zoltáni Barna (Székelykeresztúr), a legtáncosabb lány pedig Moldován-Szeredai Lilla (Csekefalva) voltak. A legjobb szurkoló díját Gábor Szilárd (Székelykeresztúr) kapta meg.

Köszönjük mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvényünk sikeréhez. Külön köszönet illesse a résztvevőket és szervezőket, valamint a Tusnad Camping vezetőségét, hogy idén már ötödjére adtak otthont az OMNIUM-nak.

Külön köszönettel tartozunk Balázsi Csabának a Hargita Megyei Vöröskereszt elsősegélyes munkatársának, örök egyletesnek, hogy jelen rendezvény alkalmával is önzetlen, odaadó munkával vigyázta a résztvevők lelki és fizikai épségét.

Köszönjük a Tusnádfürdői Polgármesteri Hivatalnak a rendezvény megvalósításában nyújtott segítséget és támogatást.

Isten áldása legyen résztvevőink és támogatóink életén, bízunk benne, hogy a nyárindító rendezvényhez hasonló fiatalos lendülettel folytatjuk tovább együtt a nyarat.

A rendezvény megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Unitarian Universalist Founding Program és az ING Service támogatta.

Kolozsvár, 2024. április 23.
Az ODFIE Elnöksége