Augusztus 2-án, vasárnap ökumenikus istentisztelet keretében imádkoztak Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért a kézdivásárhelyi református templomban.

Az istentisztelet alkalmával négy felekezet lelkészei fogalmazták meg bátorító gondolataikat az egybegyűlteknek. A Magyar Unitárius Egyházat képviselő Kovács István közügyigazgató, sepsiszentgyörgyi lelkész beszédében elmondta, hogy az elítélt fiatalok révén egész magyar közösségünket akarták megfélemlíteni. Arra akarnak rávenni minket, hogy feladjuk identitásunkat, majd kihangsúlyozta, hogy a történtek ellenére össze kell fogjunk és ki kell álljunk egymásért: „ennek ellenére mi, a kézdivásárhelyi fiúkkal együtt ki kell húzzuk magunkat, és helyt kell álljunk. Hiszen akinek igaza van, az nem fél, és van ereje kivárni, hogy az isteni gondviselés ezt érvényesítse.” Biró Erika szörcsei református lelkipásztor, a rendezvény fő szónoka és igehirdetője nem lehetett jelen az eseményen, így levelét Beder Imre házigazda református lelkész tolmácsolta. Felszólalt még Hajlák Attila István imecsfalvi plébános és Végh Nimród sepsiszentgyörgyi evangélikus lelkész is.

A gyülekezetet és az elítéltek családját lélekben megerősítő közös fohász zárásaként az egybegyűltek elénekelték a Szózatot, valamint a magyar és a székely himnuszt.

Fotók: Sándor Krisztina Facebook-oldal, Székely Hírmondó