A Magyar Templom-felújítási Programban 262 templom újul meg Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban.

 

Átfogó Kárpát-medencei templomfelújítási programot hirdetett meg Magyarország Kormánya, amelyből 400 templom felújítását biztosítja. A kedvezményezettek között 262 erdélyi templom is szerepel, több mint kétszáz településről – jelentette be május 13-án Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki csütörtökön Nagyváradon tanácskozott a magyar történelmi egyházak vezetőivel.

Összesen 3,32 milliárd forinttal (9,3 millió euró) támogatja Magyarország kormánya a magyar templomfelújítási program keretében az Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban tervezett munkálatokat, az összegből 219 település 262 temploma kap támogatást – számolt be a róla a Krónika május 13-i cikkében.

Soltész Miklós a találkozón kiemelte, hogy a templomok felújítása fontos a hitélet szempontjából, de fontos amiatt is, hogy helyben munkát tud biztosítani, még az itthon maradó fiataloknak is. „Ami jó a magyar embereknek, jó a román embereknek is” – hangsúlyozta egyúttal a felelős államtitkár, aki a program harmadik jótékony hatását abban látja, hogy a templomok megújulása által megszépülnek a települések is, ez pedig turisztikai szempontból is előnyt tud majd jelenteni. Továbbá kifejtette azt is, hogy mennyire egymásra vannak utalva a Kárpát-medencében élő nemzetek. Elmondása szerint a Partiumban, Erdélyben, Székelyföldön, Bánságban élő magyarok számíthatnak Magyarország kormányára, annak támogatására.

A sajtótájékoztatón az RMDSZ és a román kormány részéről Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter köszönte meg a támogatásokat, háláját fejezve ki az egyházi vezetőknek is, hogy gondoskodnak a közösségek bástyáinak számító templomokról.

A találkozón a házigazda Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke mellett jelent voltak Erdély, a Partium és a Bánság többi egyházi vezetői is: Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyéspüspök, Pál József Csaba, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Kató Béla, az Erdélyi, valamint Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus Lutheránus Egyház püspöke, Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Vadas Krisztián várad-nagykárolyi görögkatolikus parókus atya és Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rend tartományfőnöke. A találkozón valamennyi egyházi elöljáró átvehette a programról szóló iratokat, illetve a megítélt kerettámogatásról szóló leírást tartalmazó mappát Soltész Miklós államtitkártól.

Alább olvasható a templomfelújítási támogatásban részesülő unitárius egyházközségek listája:

Abásfalvi Unitárius Egyházközség

Alsófelsőszentmihályi Unitárius Egyházközség

Árkosi Unitárius Egyházközség

Bethlenszentmiklósi Unitárius Egyházközség

Bözödi Unitárius Egyházközség

Csókfalvi Unitárius Egyházközség

Datki Unitárius Egyházközség

Désfalvi Unitárius Egyházközség

Gyepesi Unitárius Egyházközség

Haranglábi Unitárius Egyházközség

Ikland-Nagyernyei Unitárius Egyházközség

Kálnoki Unitárius Egyházközség

Kolozsi Unitárius Egyházközség

Kökösi Unitárius Egyházközség

Kövendi Unitárius Egyházközség

Küküllődombói Unitárius Egyházközség

Magyarszováti Unitárius Egyházközség

Marosvásárhely-Bolyai téri Unitárius Egyházközség

Marosvásárhely-Kövesdombi Unitárius Egyházközség

Marosszentgyörgyi Unitárius Egyházközség

Medgyesi Unitárius Egyházközség

Nagymedeséri Unitárius Egyházközség

Nyárádszentmárton-Csíkfalvi Unitárius Egyházközség

Nyárádszeredai Unitárius Egyházközség

Székelymuzsnai Unitárius Egyházközség

Székelyszentmihályi Unitárius Egyházközség

Szentgericei Unitárius Egyházközség

Szindi Unitárius Egyházközség

Szovátai Unitárius Egyházközség

Torockói Unitárius Egyházközség

 

Fotók: Soltész Miklós Facebook-oldal, Borsi Balázs (Maszol.ro)