Szeptember 15–16. között második alkalommal szerveztek magyar napokat Bethlenszentmiklóson. A rendezvény az itt élő magyar közösség megerősítését és megmaradását szolgálja. Ez alkalommal Kovács István püspök, Kelemen Hunor szövetségi elnök és több Fehér megyei RMDSZ vezető egyeztetett a tűzvész áldozatául esett unitárius templom javítási szükségleteiről.

Bodoczi Annamária főszervező, a Jövőnk a Szórványban egyesület elnöke szerint ez “jó példa arra, hogy egy kisebb kezdeményezés a szórványban szikraként tud hatni, és megmozgatja az egész közösséget, a falut, a környéket.”

A program a magyar kultúra, identitás megőrzése mellett felmutatja a falu értékeit, az életerős magyar közösség munkáját. Pénteken filmvetítéseket tartottak, a helyi néptánccsoportok és a Bekecs Néptáncegyüttes lépett színpadra.

Az ökumenikus istentiszteleten Veress Ferenc László unitárius és Varga Árpád református lelkész végzett szószéki szolgálatot. Ez követően Kósa András, a bukaresti Liszt Intézet vezetője nyitotta meg a Budapest, a 2000 éves fürdőváros című kiállítást. Csoma Botond parlamenti képviselő is felszólalt, hangsúlyozva, hogy az egyesület a Liszt Intézet támogatásával olyan kulturális élményeket biztosít, melyekhez a szórványbeli magyarok másként nem juthatnának hozzá.

Szombaton délután a szabadtéri helyszínen a Kolozsvári Magyar Opera művészei és Vizi Imre előadóművész lép fel.

A 2019-ben alakult Jövőnk a szórványban egyesület kulturális és oktatási rendezvények szervezésével igyekszik fellendíteni a bethlenszentmiklósi magyar közösség életét, működteti a magyar közösségi házat. Az unitárius egyháznak visszaszolgáltatott ingatlant a magyar kormány és az RMDSZ támogatásával, illetve magánadományokból sikerült felújítani. Az egyesület a 15. századi unitárius templom tornyában 2019-ben történt tűzeset után – melyben a harangok is megrepedtek -, egy harangot is beszerzett a közösségnek a magyar kormány támogatásával.

Forrás: MTI/Pap Melinda

Fotó: www.zolifoto.ro