2021 június 22-én, a Hungarikum Bizottság Hungarikummá nyilvánította a Vallásszabadság törvényét. Ezzel véget ért az a több évet felölelő folyamat, melynek során a Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsa kezdeményezésére sikerült elérni, hogy az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozata a nemzeti értékpiramis csúcsértékei közé kerüljön.

A folyamat több lépésben valósult meg. Először az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottsághoz nyújtottuk be az előterjesztést, mely 2017. november 20-án erdélyi magyar értékké nyilvánította a vonatkozó törvényt. Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságon keresztül a kérést még 2018-ban a Hungarikum Bizottsághoz továbbítottuk, mely több rendbéli egyeztetés után 2020. május 21-i jubileumi ülésén hozott döntésével felvette a Magyar Értéktárba a vallásszabadság törvényét, beemelve azt a kiemelkedő nemzeti értékek sorába.

E döntéssel megnyílt a lehetőség a vallásszabadság törvénye Hungarikummá nyilvánításához, melyre a 2020 júniusában történt kiegészített felterjesztés alapján, végül 2021 június 22-én került sor.

A járványhelyzet miatt több évig nem került sor a Hungarikum díjak ünnepélyes átadására, végül 2023. december 8-án a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban megrendezett III. Hungarikum Díjátadó Gálát tartottak, ahol a hungarikumok képviselői kapták meg a díjat és az elismerő oklevelet.

Jelenleg 89 értéket tartunk nyilván a Hungarikumok Gyűjteményében, ám ezek egy része még nem kapta meg a díjat, mert a koronavírus-járvány miatt nem nyílt alkalom az elismerések átnyújtására.

A díjátadó gálán ft. Kovács István püspök úr megbízásából a díjat dr. Szent-Iványi Ilona Egyházkerületi jegyző vette át dr. Nagy István miniszter úrtól.

A kecskeméti gálán a dobostorta, a Csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés, a klasszikus magyar szablyavívás, a tiszavirág és tiszavirágzás, a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat, a Vallásszabadság törvénye, a karikás ostor, a szentesi paprika, a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében és a szőregi rózsatő képviselői kapták meg a hungarikum díjat és az oklevelet.

Az eseményen a Kecskeméti Nemzeti Színház énekkara, zenekara, tánckara, a Kecskemét Néptáncegyüttes, valamint Csík János és a Mezzo zenekar előadását tekinthették meg a nézők.

A díjátadó ünnepségen Szent-Iványi Ilona mellett több unitárius résztvevő is jelen volt: Szekeres Piroska, az Egyházkerület főszámvevője, dr. Szeberényi Gyula unitárius országgyűlési képviselő és Szarka Attila (szőregi rózsa díjazott) hódmezővásárhelyi unitárius presbiter.

A Hungarikum Díjátadó Gáláról az MTVA egy 70 perces műsort készített, amit 2023. december 17-én (vasárnap) este 21.00 órától tekinthetnek meg az M5 adón.