A Magyar Unitárius Egyház kezdeményezésére kolozsvári iskolapszichológusok elkészítették azt a segédanyagot, amely elsősorban szülőknek nyújt segítséget rámutatva arra, hogy hogyan optimizáljuk gyermekeink és a képernyő kapcsolatát.

Az alábbiakban a kezdeményezés felhívását olvashatják:

 

Tisztelt óvodás és iskoláskorú gyermekek szülei!

Kolozsvári gyermekpszichológusok egy csoportja az alábbiakban segítséget szeretne nyújtani önöknek sajátos helyzetünk, a karanténállapot és általában a XXI. század nagy kihívásában: hogyan optimizáljuk gyermekeink és a képernyő kapcsolatát. Nekünk, szülőknek (digitális bevándorlókként) kell szabályoznunk gyermekeink (a digitális bennszülöttek) TV, számítógép és mobiltelefon használatát, bár ők – nemritkán – magabiztosabban mozognak az online térben. Mégis nélkülözhetetlen az élettapasztalatunk, támaszunk, hogy ez a világ ne ártson, hanem hasznukra legyen fejlődésük során.

A gyermekeket négy korosztályba sorolva (óvodás, kisiskolás, gimnazista, középiskolás) nyújtunk segítséget a szülőknek arra vonatkozóan, hogy mire figyeljenek a gyermek és a digitális világ kapcsolatában: Mennyi az elég? Mik a veszélyek? Hogyan kerülhetjük el ezeket? Mit tehetünk, ha ártalom éri gyermekünket? A számítógép nyújtotta lehetőségek.

A témával kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket elküldhetik a szakembereknek, iskolapszichológusoknak, a bemutató anyagok végén található elektronikus címek valamelyikére.

 

Óvodáskor:

https://spark.adobe.com/page/sxBIAiTNNcDny/?fbclid=IwAR3t2oErDQt_pdteqas8_-lVGYNnVPsZnlyaYEiWWUxemZ9HVbtmQs7gTHs

Kisiskolások:

https://spark.adobe.com/page/zTxUumMXnIncM/?fbclid=IwAR1FDxuPrMuDyWl4S1StSM21excaZvHPImNIX16rXZ9WS9ruw6Nx5tHGCDk

Gimnazisták:

https://spark.adobe.com/page/ohFLTrEfFhxpG/?fbclid=IwAR35w4y9zkJw4_iDoEiEzcq6n-qOYyl_xrD1iwVoCS-QAxHoW86-huN7mPs

Középiskolások:

https://youtu.be/kG3ey1INdfQ

https://youtu.be/CrkraBQcFDw