Az IARF (Vallásszabadság Nemzetközi Egyesülete) 2023. szeptember 4-6. között Kolozsváron tartja 36. kongresszusát. A kongresszus témája: Hit a megbékélésben. A kongresszus angol nyelven zajlik.

Az IARF jogelődje 1900-ban alakult meg; az alapítók között volt egyházunk is. Az IARF fő célja, hogy megteremtse a párbeszéd lehetőségét a különböző vallások és egyházak között, miközben határozottan kiáll a lelkiismereti szabadság mellett. Az egyesület tagsága az idők során bővült, hangsúlyozva azon meggyőződését, hogy Isten teremtő és gondviselő munkájának csodáját a különböző kultúrákban élő egyének és közösségek sokszínűsége is tükrözi. Napjainkban az unitárius, és más protestáns jellegű közösségek, valamint az unitárius–univerzalista szervezetek mellett a Társulat meghatározó tagja a japán buddhista Rissho Kosei Kai, valamint több japán sinto szentélyi közösség, az ábrahámi vallások megbékélését elősegítő közel-keleti szervezetek, valamint az Indiában tevékenykedő vallásos és emberjogi szervezetek némelyike.

Az IARF rendszerint négyévente tart kongresszust, de a közelmúltban lezajlott világjárvány miatt ez a szabály módosult. Ugyancsak a világjárvány következménye, hogy az idei kongresszus – az egyesület életében először – hibrid formában lesz megvalósítva, a helyszíni résztvevők mellett a szervezők nagyszámú jelenlétre számítanak világhálós bekapcsolódás útján is.

A Magyar Unitárius Egyház, az IARF 36. kongresszusának házigazdájaként, szeretettel várja azokat a lelkészeket, akik a kongresszuson részt szeretnének venni.

 A kongresszus szervezési tudnivalói, programterve, az előadók bemutatása és más információk a következő honlapfelületen érhetőek el: https://iarf.net/congress-2023/

 A részvétel regisztrációhoz kötött, így minden érdeklődőt arra kérünk, hogy a fohatosagihivatal@unitarius.org címen jelentkezzen, vagy keresse Popa Ilona közigazgatási előadó-tanácsost, a 0746205016-os telefonszámon.

A jelentkezési határidő 2023. augusztus 27.