A hatósági intézkedések lazításának köszönhetően június 23-án könyvbemutatóval indult újra a Vallásszabadság Háza kulturális tevékenysége. Papp Annamária és Rohonyi D. Iván Megsebzett Kolozsvár című kötetét a ház udvarán mutatta be Gaal György helytörténész, a szerzőkkel Benkő Levente történész, a kötet lektora beszélgetett.

Az eseményt Rácz Norbert Zsolt püspöki titkár nyitotta meg, majd felkérte az Idea könyvtér részéről Nagy Pétert, hogy ossza meg gondolatait a kötet létrejöttéről, aki elmondta, hogy a könyvet a járvány miatt életbe lépő karantén időszaka alatt is készítették az Idea nyomdában. Nagy Péter külön megköszönte a sajtónak, hogy a karantén alatt is segítettek a kötet népszerűsítésében. A kiadványból visszaemlékezéseket olvasott fel Laczkó Vass Róbert színművész.

Gaal György helytörténész a kötet kapcsán elmondta, hogy sokféleképpen lehet megsebezni egy várost: járvány, ostrom, éhínség, forradalmak, hatalomváltások, háborúk révén – Kolozsvárnak mindenezekből jutott bőven. A Megsebzett Kolozsvár c. kötet folytatása Asztalos Lajos és Papp Annamária korábbi munkájának, amelynek címe: 1944. június 2. – Kolozsvár bombázása. Kolozsvár távol esett a harctértől, ezért bombázása – hadi üzemek ellehetetlenítése, hadi jelentőségű építmények, családi házak megsemmisítése – egyértelműen félelemkeltés volt. A Megsebzett Kolozsvár c. kötet nóvuma az új visszaemlékezések mellett Szabó Dénes korabeli fotói, amelyek közvetlenül a bombázás után készültek igen jó minőségben.

Papp Annamária Benkő Levente kérésére elmesélte, hogy a néhai Asztalos Lajossal készült kötet bemutatóján szerzett tudomást Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspöktől Szabó Dénes korabeli fotóalbumáról. Feltett szándéka volt ezt az anyagot felkutatni, amely végül a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság páncélszekrényébe helyezett anyagok közül elő is került. A szerző tovább megköszönte a túlélőknek, hogy megosztották szörnyű emlékeiket, bizalmukba avatták, illetve köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a kötet megvalósításához.

Rohonyi D. Iván, a kötet társszerzője elmondta, hogy Szabó Dénes albumának felvételei kiváló minőségű képek, olyanok, mintha most hívták volna elő őket, egy se sárgult be az elmúlt 76 év során. A kolozsvári fényképész nagy hívómester volt, képeslapjai is minták, amelyeket mai eszközökkel se lehetne felülmúlni. A fényképeket állvánnyal készítette, fénymérővel nem rendelkezett, de olyan érzékkel állította be a fényképkompozícióit, amelyek arról tanúskodnak, nem is volt szüksége erre az eszközre. Szabó Dénes hagyatékának egy része ma a szerző birtokában, a negatívok egy része Kolosváron, egy magánszemélynél, a másik része az Országos Széchenyi Könyvtárban van 1982 óta.

A moderátor arra kérte a közönséget, hogy adózzanak a 76 éve elhunyt kolozsváriak és 1944 minden áldozatának egyperces néma csenddel.

A közönség soraiban ült Lönhárt Tamás történész, egyetemi oktató, a kötet egyik fülszövegének írója, aki Benkő Levente felkérésére mesélt Kolozsvár bombázásának kontextusáról, a hadban álló felek taktikázásairól. A moderátor felkérte továbbá Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnököt, fülszövegírót, hogy ossza meg családja emlékeit a bombázásról, majd Ujvári Dorottya művészettörténész, szintén fülszövegíró elmondta, hogy az egykori Horthy, ma Horea út épületei, amelyek a letűnt rendszer emlékei, művészettörténeti szempontból mára már értéket képviselnek, mert a hatvanas évek elején épült házak nem szakítják meg az utcaképet annyira, mint például sok manapság felhúzott épület.

A moderátor felkérte László Miklós fényképészt, hogy mutassa be az alkalomra elhozott fényképezőgépet: az értékes lemezes darab Fekete László fotós kedvenc gépe volt, aki Szabó Dénes mentora volt. A gépet Prágai Olga, Fekete és Szabó asszisztense ajándékozta László Miklósnak. Benkő Levente felkérte továbbá Klein Andrást, hogy osztana meg pár gondolatot Szabó Dénesről, akinél a szakmát tanulta. A fényképész elmondta, Szabó Dénesnek a fényképek előhívására saját készítésű receptje volt, amelyet Prágai Olgán kívül csak vele osztott meg a fényképész.

A művelődéstörténeti, fotótörténeti csemegékben bővelkedő estet Laczkó Vass Róbert felolvasása zárta.