Közös futással hívja fel a figyelmet öt amatőr sportoló a vallásszabadság jubileumi évfordulójára a Magyar Unitárius Egyház által kezdeményezett Freedom Run mozgalom keretében. A futók október 21-én a Kolozsvár–Torda közötti 30 km-es távot teljesítik.

Mérföldkő Európa, Erdély és a magyarság életében egyaránt a 2018-as év, hiszen idén van a vallásszabadság tordai kihirdetésének és az unitárius egyház fennállásának 450. évfordulója. Ez év januárjától számos rendezvény mellett a Freedom Run elnevezésű futó mozgalom elindításával tiszteleg a Magyar Unitárius Egyház a történelmi esemény előtt. A vallásszabadság kihirdetésének éveit kilométerekbe számolták át: 1568 kilométer leszaladását vállalta fel 23 hónap leforgása alatt a mozgalom több száz résztvevője. 2018 januárjától 2019 novemberéig tart a kihívás, amely nem vetélkedőként jött létre, és profi sportolónak sem kellett lenni a csatlakozóknak.

Vasárnap a mozgalom résztvevői közülük hárman futnak, akik elsőként teljesítették, vagy most teljesítik a távot: Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja, Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, illetve Sztranyicki Gábor, aki elsőként teljesítette az 1568 kilométert. Velük fut a Freedom Cross futóverseny szervezője, Tonk Sándor, valamint Szőcs Előd unitárius teológus, aki a mozgalmat kezdeményező unitárius egyházat képviseli. Az öt sportoló várhatóan 12:30-kor érkezik Tordára, ahol koszorút helyeznek el az idén felavatott vallásszabadság emlékművénél, a római katolikus templom kertjében.