Szeptember 17-én Spanyolország nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova átadta Elekes Botondnak, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete főgondnokának a Katolikus Izabella Rend keresztjét, amelyet VI. Fülöp Király adományozott az Uránia Nemzeti Filmszínház főigazgatójának.

A kitüntetést a nagykövet csütörtök délelőtt adta át egy szűkkörű ünnepség keretében a Spanyol Nagykövetség budapesti Hatvany-Deutsch Palotában található rezidenciáján. A nagykövet a laudatio során kiemelte, hogy Elekes Botond munkássága által „jelentősen hozzájárult a Magyarország és Spanyolország közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez, méghozzá a legszélesebb és legtartósabb hidak: a kultúra hidjainak építésével”. Majd megköszönte a spanyol kultúra magyarországi megismertetéséhez nyújtott támogatását. Továbbá elmondta, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínház ad hagyományosan otthont az évente megrendezett Spanyol Filmhétnek, és a tavalyi évben először, nagy sikerrel megrendezett magyar-spanyol írótalálkozónak is. Hozzáfűzte, a főigazgató tanácsai és iránymutatása számos alkalommal segítette a nagykövetség egyéb kulturális programjának megvalósítását is.

Elekes Botond köszöntőbeszédében megköszönte az Uránia Nemzeti Filmszínház felkészült csapatának eddigi munkáját: „köszönöm nektek a szakmai segítséget és a hozzám való türelmeteket, ez a díj rólatok is szól!” – emelte ki beszédében a főigazgató. Majd felidézte, hogy a spanyol nyelv és kultúra iránti érdeklődése és szeretete az édesapja, a szülei iránt érzett szeretetében gyökerezik.