2015 óta csak a pandémia két évében maradt ki a június második szombatján megszervezett Firtosi Unitárius Egyházköri Találkozó, amelyre idén június 10-én került sor. A Székelykeresztúri Unitárius Egyházkör 24 gyülekezetének évi nagy találkozása ez a Firtos hegye, lova alatti kilátónál, és mivel a két legközelebbi falu Firtosváralja és Énlaka, így kezdetektől a rendezvény házigazdái is e két kisközösség. Ötletgazdaként végtelenül hálás vagyok, hogy már évek óta mind többen és többen csatlakoznak valamikori álmomhoz.

Hónapokkal a találkozó előtt elkezdődnek a készülődések, tervezgetések, és leosztjuk a feladatokat. Bár nevében egyházköri és unitárius, mégis hangsúlyozzuk, hogy bárkit szívesen látunk, fogadunk, aki ily egyszerű körülmények között kívánja ünnepelni a Nagyszerűt, egy olyan csodálatos tájban, mint a firtosi.

Egynapos találkozásunk számos lehetőséget nyújt a töltődésre mindazoknak, akik ide zarándokolnak közelről és távolról. Hálásak vagyunk az évről évre visszatérő emberek, családok, közösségek részvételéért, együttlétünkért tett áldozataiért, és nagy örömmel fogadjuk az új arcokat, amikből idén is volt bőven. Egy nagy gyülekezetként nyílik zsoltárra az ajkunk és kulcsolódik imára a kezünk. Idén Lázár Levente korondi lelkész végezte az istentiszteleti szolgálatot, és frappáns, lélekemelő szolgálata segített friss vizet tölteni lelkünk poharába, hogy életünket a legőszintébb és legtisztább szeretet járhassa át. A kántori szolgálatot és hangosítást Kovács Jenő korondi kántor végezte. Ezt követően a Magyar Unitárius Egyház Főhatósága részéről Székely Kinga Réka hitéleti és misszió előadótanácsos köszöntötte a találkozó résztvevőit, majd Csáki Levente esperes, Sztolyka Zoltán rozsályi polgármester (Firtosváralja testvértelepülésének vezetője) és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szólt.

A délutánba nyúló kulturális programok sorát az alsóboldogfalvi Őszirózsa Nyugdíjas Klub énekei nyitották meg, majd a bencédi fiatalok énekeltek, zenéltek Makkai-Ilkei Ildikó lelkésznő vezetésével, aztán a rozsályi néptánccsoport ropta olyan lelkesen a táncot, hogy a színpad is beleremegett. A firtosváraljai lányok népdalcsokorral leptek meg, majd az etédi Jósika Miklós Általános Iskola diákjai Kiss Márton Rozália tanárnő vezetésével népdalokat énekeltek, hogy csengett bele a vadvirágos táj. Találkozónk visszatérő, kedves fellépője Nagy Nikoletta, aki kőrispataki születésű, és a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákja, de gyönyörű hangját, tehetségét már sokan ismerik. Lőrincz Zsuzsánna néni verse és éneke zárta a fellépők sorát, aki Korondról érkezett nagy szeretettel, lelkesedéssel.

Napközben Szabó Kata és Szécsi Mária pedagógusok a gyereksátorban várták találkozónk legvirgoncabb, legfiatalabb tagjait, és a sok játék, alkotás során gyerekkacaj, vígság, mókás légkör vette körül őket.

A finom ebédről idén is sok-sok önkéntes gondoskodott: főzőcsapataink tagjai Bencédből, Énlakáról, Fiatfalváról, Firtosváraljáról, Gagyból, Kissolymosból, Kobátfalváról, Korondról, Rozsályról, Székelykeresztúrról, Székelyszentmihályról, Szentábrahámról, Tarcsafalváról érkeztek már a kora reggeli órákban, hogy elhelyezkedve a hegy lábánál, felállítsák sátraikat,  nekilássanak a munkának. Bográcsaikban töltött káposzta, csirkepaprikás, székelygulyás, gombás birkapörkölt, tárkonyos és sok más fajta babgulyás rotyogott délig. Kemencében sült, friss házikenyeret hoztak Gagyból, Kadácsból, Kissolymosból és Szentábrahámról. A lelkileg feltöltődött hívek kedvükre válogathattak e helyben főtt ínyencségek közül, és természetesen a desszert sem maradt el.

Egyházkörünk Nőszövetségi Elnöksége arra kérte gyülekezeteink asszonyait, hogy lehetőségük szerint egy-két tányér sütemény felajánlásával járuljanak hozzá a június végére tervezett köri gyermektábor szervezési költségeihez. Az újszékelyiek 22 kg lisztből sütöttek helyben kürtőskalácsot, Lukács Mária 400 fánkot ajánlott fel, míg Bencéd, Énlaka, Fiatfalva, Firtosváralja, Gagy, Szentábrahám asszonyai ízletes kiflikkel, lepényekkel, krémesekkel kényeztették a résztvevőket, és a sütik eladásából így begyűlt összeget a gyermekek, unokák nyári táborára szánjuk, ahogy az ebédjegyekből begyűlt pénzt is.

Jó ebédhez szólt a nóta is: Kádár Péter és id. Sipos Dezső muzsikált a dalos kedvűek örömére. A korábbi évekhez hasonlóan, a Lófő Lovasudvar is képviseltette magát. A gyógynövényektől illatos és színes dombok sokakat csalogattak, hogy gyűjtsenek a természet patikájából. Hűvös, havas téli estéken, a Firtos alatt gyűjtött kakukkfű teáját kortyolva talán megelevenednek azok a szép emlékképek, amiknek megélői lehettünk idén is.

Bár minden évben vakmerőnek, naivnak tűnik vállalkozásunk, hogy egy, minden időjárás előrejelzési eszköz szerint esősnek, viharosnak ígérkező hétvégén mi sok száz embert hívjunk egy teljesen szabadtéri rendezvényre, valami folytán a Gondviselő mindig velünk volt. Lám, hetedik alkalommal is ránk mosolygott a Teremtő a Firtos alatt, mert sokan és nagyon vágytunk egy lélektöltő, szép nap megélésére! Megadatott! Hála érte a szolgálatvégzőknek, a fellépőknek, a főzőcsapatoknak, a házigazda gyülekezetek lelkészeinek, gondnokainak, presbitereinek (akik napokon keresztül, a találkozó előtt, és után is sokat fáradoznak még értünk) minden munkás kéznek, minden lelkes szívnek, minden értünk fáradozónak, minden támogatónknak (Hargita Holding, Amigo&Intercost, Farkaslaka, Etéd és Siménfalva Községek Önkormányzatai, Székelykeresztúr Kistérség Szövetsége, Tarcsafalvi Unitárius Egyházközség, Pál Attila, Simény Lőrinc, és még sokan mások). Sokan és sokféleképpen járultunk hozzá az együtt megélt csodához! Köszönjük nekik és Neki!

Mátéfi Timea, énlaki lelkész

Fotó: Szabó Károly