Via Unitariana Gyaloglótábor

  1. július 29. – augusztus 4.

Később meghatározandó útvonal

Korosztály: 15–99

 

  1. Általános

Tanuljuk újra a járást,

tanuljuk újra a látást,

tanuljuk újra a szülőföldet!

 

Ez a tábor könnyen megváltoztat, csak ennek a kockáztatásával érdemes részt venni! Változás csak akkor van, ha kényelmi zónánkon kívül járunk. Márpedig itt nem csak ott járunk, de ott is alszunk, eszünk, lélegzünk. Egy új élet tárul fel. Ez az a tábor, amire sokan titkon mindig is vágytunk. Hogy megbizonyosodjunk: még tele vagyunk élettel.

Szellemi folytonosságot vállalunk Henry David Thoreau életművével:

„Mélyen akartam merülni az életbe, kiszívni csontja velejét, olyan erőteljesen, spártai módra akartam élni, hogy megfutamodásra kényszerítsem mindazt, ami nem élet…”

A tábor lényegében egy zarándoklat, amelynek keretében egy héten át a Székelyföld gyalogösvényein, legelőin, patakmedrein és kisebb-nagyobb vidéki településein áthaladva valósul meg a fizikai megterhelés, lelki élmény és vallási-honismereti ismeretszerzés egyensúlya.

Az előbbiek mellett tudatosan vállalt érték:

a lelassulás,

az egyszerű élet gyakorlása,

az önreflexió elmélyítése,

a kölcsönösség megélése,

mély emberi kapcsolatok kialakítása,

meghatározó élményszerzés,

életmódváltás elősegítése.

 

A hetet irányított önismereti tevékenység itatja át.

 

  1. Útvonal

Ennek az útnak a természeti szépségei, kulturális és egyéb látnivalói leírhatatlanok. A tábor napi 25–30 kilométeres zarándoklat jellegű gyaloglással halad végig a Hagymás-hegység és a Gyimesek festői tájain. Terveink szerint két helyen lesz a szállás, ebből három nap a híres Gyimes Skanzenben. A két szálláshelyről csillagtúrákkal járjuk be a leírhatatlanul gyönyörű környéket. Érintjük az ezer éves határt, meghajtjuk fejünket a harminckettesek emléke előtt, patakország titkos forrásait és medreit felkutatjuk, ismerkedünk a gyimesi csángó testvérek kultúrájával.

 

  1. Jelentkezés, költség

A táborba 15 év felettieknek lehet jelentkezi (rendkívüli esetben fiatalabbaknak is) 50 lej előleg befizetésével, amit a helyi lelkészhez vagy alulírott VEN előadó-tanácsoshoz kérünk eljuttatni. A teljes részvételi díj – a MUE támogatásának köszönhetően – csak 200 lej, ami lényegében mindent tartalmaz. Tehát tartalmazza az étkezéseket, szállásokat, kocsi-kíséretet, táborvezetői költségeket. Mind az étkezésnél, mind a szállásnál az egyszerűség és természetközeliség lesz jellemző.

Lehetőség van arra is, hogy valaki csak a tábor egy részére jelentkezzen (35 lej/nap). Aki valamely nap pihenne, lehetősége van a szálláshelyen maradni és a vacsora előkészítésében segíteni. A kocsi szállítja, illetve a szálláshelyen maradnak az izolírok és hálózsákok, a többit a hátunkon visszük.

  1. Érkezés, indulás

Július 30-án, hétfőn Gyergyószentmiklósról vagy Balánbányáról indulunk, 14 órakor (később pontosítjuk). Előtte rövid megbeszélésre és könnyű ebéd elfogyasztására kerül sor. Ennek megfelelően úgy időzítsük az utazást, hogy 13 óráig megérkezzünk. A kocsik számára biztonságos parkoló áll rendelkezésre. Ha valakinek nehézség a helyszínre jutás, előzetes egyeztetéssel besegítünk a szállításba.

 

  1. Hoznivaló

Alapelv: csak a legszükségesebbeket!

Alap és ruházat

Hátizsák: 50 liter körüli trekking zsák

Hálózsák: hűvös hegyi éjszakákra is alkalmas

Habszivacs derékalj (izolír) vagy önfelfújódó matrac

Túracipő: kényelmes, bejáratott (használt) túracipő vagy túrabakancs

Szandál/papucs: tusoláshoz és a láb pihentetésére

Túra zokni, 2–3 pár

Póló: 3 darab

Pulóver és/vagy cipzáras dzseki

Esőkabát: vékony nejlon, legjobb, ami alá a hátizsák is befér

Nadrág: egy melegebb és egy vékony nadrág; rövidnadrág

Hálóruha vagy pizsama

Alsónemű

Fürdőruha

Fejfedő: szellőző sapka, kalap

Tisztasági

Törülköző

Neszesszer alapkellékekkel

WC papír, papírzsebkendő, nedves szalvéta

Túrapatika

Izom illetve ízületi fájdalmakra való krém

Fájdalom- és lázcsillapító tabletta

Vízhólyag tapasz, leukoplaszt

Multivitamin, de legalább C-vitamin

Rendszeresen szedett gyógyszer, ha van

Esetleg

Kulacs

Felfújható párna, ha van rá igény

Zsebkés

Fejlámpa/zseblámpa (kicsi)

Füzet, írószer a gondolatok lejegyzéséhez

Napszemüveg

Ruhacsipesz: 2-3 darab

 

  1. Kötelezvény

A tábor sikere a résztvevők és a táborvezetők együttműködésének függvénye. Táborvezetőként mi mindent megteszünk, hogy az élményteli és gyarapodást jelentő együttlét megfelelő fegyelem mellett valósuljon meg. Nem vállalhatunk azonban felelősséget a résztvevők azon viselkedéséért és tetteiért, amellyel a velük ismertetett és számonkért tábori szabályzatot megsértik. Kérjünk mindenkit, hogy ennek vállalásával jelentkezzenek a táborba.

 

  1. Kapcsolat, infó

További részletekért forduljanak bizalommal Czire Szabolcshoz, az Egyház valláserkölcsi nevelési előadó-tanácsosához: cziresza(kukac)yahoo.com

Mindenkit szeretettel várunk!