2018 elején Csinódon Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató elindította a Gyarapodó magyarság mozgalom keretében a székelyföldi Vándorbölcső programot, amely a magyarországi Három királyfi, három királylány mozgalom keretében működő Vándorbölcső projekttel közösen működik együtt.

A kezdeményezés célja a gyermekvállalás ösztönzése, a rászoruló családok megsegítése. A program lehetővé teszi, hogy a felajánlásokból, adományokból elkészített bölcsők fél évig olyan családokhoz kerüljenek, akik szeretnék kisgyermeküket a hagyományokhoz híven bölcsőben ringatni, amelyet majd továbbadnak egy újabb igénylő családnak. Az első két bölcsőt Veres Ferenc sepsiszentgyörgyi fafaragó műhelyében készítette el az ötletgazda. Sepsiszéki Nagy Balázs a bölcsőket istentisztelet keretében adja át a családoknak, amely keretében a lelkész megáldja a bölcsőt és a családot.

Az első unitárius közösségbe került bölcsőt az alig félszáz lakosú Recsenyédre igényelte egy második fiúgyermekét váró család – írta Sepsiszéki Nagy Balázs. A bölcső adományozója Kovács István lelkész volt, aki ünnepélyes istentisztelet és áldáskérés keretében adta át a bölcsőt a befogadó családnak. Az alkalmon jelen volt Nagy Adél helybéli lelkésznő, és Andorkó Attila beszolgáló lelkész.

„Aki befogad egy ilyen gyereket az én nevemben, engem fogad be…” Márk 9, 37 – ezzel az igével fogadta a gyülekezetet Kovács István lelkész, utalva arra, hogy a bölcső magában hordozza Isten gondviselő jelenlétét, a család szentségét, benne van a múlt és a jövendő ígérete.

Mostanra mintegy hatvan adományozott bölcső áll a családok rendelkezésére. Kovács István lelkész kezdeményezése volt, hogy az egyház a jubileumi évben csatlakozzon a Vándor-bölcső programhoz, célul kitűzve azt, hogy 450 bölcsőt adományozzanak a mozgalomnak.