A református és unitárius egyházfők, közéleti személyiségek jelenlétében, ünnepi istentiszteletet, kétorgonás koncertet és közös csemeteültetést is magában foglaló rendezvény részként szentelték fel a fiatfalvi templomot vasárnap. A templom igazi ritkaság, hiszen azt több évszázada használják a mindkét felekezethez tartozó hívek, a két egyház közösen gondozza azt.

Az ünnepségen Kató Béla református püspök elmondta, hogy a fiatfalvi templom felújítása csak egy volt az erdélyi református egyháznak az utóbbi öt évben indított mintegy négyszáz terve közül, de talán a legegyedibb, hiszen nemcsak egy templomot újítottak fel, hanem ezáltal megerősítették a két gyülekezet közti testvéri viszonyt is.

Kovács István unitárius püspök prédikációja bevezetőjeként elmondta, ez életében az első alkalom, hogy főpásztori tisztségének első templomszentelésén végezhet szolgálatot, ráadásul egy olyan templomban, amely méltán lehetne az egész erdélyi közösség jelképe is a békés egymás mellett élésre. Miközben a mai világra egyre erőteljesebb megosztottság jellemző, a közösség érzését a fiatfalviak évszázadok óta megélik – tette hozzá. „Ez példaértékű, hiszen Istent nem a kövek, a téglák, a templomok, hanem a bennük létrejövő közösség idézi meg” – mondta Kovács István.

Az eseményen köszöntőt mondott Koncz János Hunor, Székelykeresztúr polgármestere, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Az ünnepi beszédeket követően rövid kulturális műsort tartottak, amelynek során megszólaltatták a templom mindkét orgonáját. Az esemény zárásaként a két püspök áldást mondott, majd közösen facsemetét ültettek el a templomkertben.

 

Forrás és képek: www.szekelyhon.ro, Kiss Gábor