Október 6-án hálaadó istentisztelet keretében szentelték fel a megújult oklándi műemléktemplomot. Az esemény díszmeghívottja Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt, hiszen a templomi munkálatok megvalósítása nem történhetett volna meg a magyar kormány támogatása nélkül. A huszárcsapatok felsorakozását és a zászlófelvonást követően Bálint Benczédi Ferenc püspök Nehémiás könyve alapján hirdetett igét, buzdítva arra mindenkit, hogy „Az Úr előtt való öröm erőt ad nektek”. Az istentiszteletet és orgonaszentelést követően Lászlóffy Árpád orgonaművész szólaltatta meg a felújított hangszert.


Kelemen Levente helyi lelkész beszédében elmondta, hogy a templom felújításának a terve és kivitelezése hosszú folyamat volt, amiben számos intézmény és magánszemély is az egyházközség segítségére sietett. Kövér László házelnök mellett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a magyar kormány, a tiszteletbeli székelyek csoportja és a helyi gyülekezet is több mint 600 alkalomnyi közmunkával járult hozzá e nagy munka sikeréhez.


A kulturális műsor és köszöntőbeszédek után Kövér László szólalt fel, aki beszédében megemlékezett az aradi vértanúk mártírhaláláról, majd kiemelte, hogy a történelem itt él velünk, környezetünkben és tárgyi emlékeikben. Megerősítette, hogy a helyiek áldozatkészsége és munkája révén nemcsak a templom újult meg, hanem a gyülekezet is új erőre, önbizalomra tett szert. Az ünnepi esemény templomi része a himnusz közös eléneklésével zárult, majd a helyi művelődési házban folytatódott szeretetvendégséggel és kulturális programmal.