Farkas Emőd –  főgondnok

 

1968-ban születtem Kolozsváron.  

A Báthory István Líceumban érettségiztem 1986-ban, egyetemi tanulmányaimat a Babeș–Bolyai Tudományegyetem informatika szakán végeztem.

Felsőfokon beszélek angolul és románul, alapfokon értek finnül és franciául.

2001. június eleje óta a Sapientia Alapítvány irodavezetőjeként dolgozom. Főbb feladatköröm az egyetemi hálózat költségvetési támogatását kezelő alapítvány irodájának irányítása, a kuratórium üléseinek megszervezése, a testületi döntések gyakorlati megvalósulásának felügyelete. Korábban, 1999 és 2001 között, demokrácia-szakértőként dolgoztam az Amerikai Nagykövetség kolozsvári irodájában.

1994 és 1999 között a Soros Alapítvány civil társadalmi és interetnikai programjaiért feleltem, és szakkönyvtárának irányítójaként tevékenykedtem.

Főállásom mellett angol-magyar-román fordítóként, (szinkron)tolmácsként is dolgozom, de voltam informatikatanár az Unitárius Kollégiumban, és angol nyelvoktató a Heltai Gáspár Alapítvány nyelviskolájában is.

2006 óta tagja vagyok az EKT-nak, 2004-től a Főtanácsnak, 2008-tól a Zsinatnak is. Több egyházi szakbizottság munkájában vettem részt. Több, mint 20 éven át, 1990 és a 2010-es évek eleje között aktívan közreműködtem az Amerikai Unitárius Univerzalista Szövetséggel ápolt testvérprogramokban.

1996-ban nősültem, feleségem Kiss Judit újságíró (Krónika napilap), főszerkesztő (Magyar Közoktatás). Gyermekeink, Ágnes Anna és Ilona Janka, a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai voltak, ma egyetemi hallgatók.

2014. december 5-én, Székelyudvarhelyen a Magyar Unitárius Egyház Főtanácsa főgondnoknak választott meg. Azóta rangidős főgondnokként vezettem az EKT, a Főtanács és a Zsinat üléseit és ezt életem eddigi legnagyobb megtiszteltetéseként élem meg.