„Megszólította őket: Gyertek, kövessetek, s én emberek halászává teszlek benneteket!” (Mt 4,19)

Advent harmadik vasárnapjához érve megállapítható, hogy ez év adventi időszakának nagyobb része lejárt, de még mindig van belőle néhány nap. Ha az elmúlt időszakban ráléptünk karácsonyi lelkületünk építésének útjára, sok mindent megtapasztalhattunk. Én egy dolgot szeretnék most kiemelni: a türelmetlenséget. Ez nemcsak az adventi várakozásban, készülődésben jellemző ránk, áthatja szinte egész életünket. Türelmetlen a szülő a gyermekhez, gyermek a szülőhöz, tanár a diákhoz, diák a tanárhoz, pap a hívekhez, hívek a paphoz, embertárs az embertárshoz, de türelmetlenek vagyunk Isten és önmagunk iránt is egyaránt.

Azt szeretnénk, ha az, amihez hozzákezdünk, gyorsan, könnyen, nagyobb megerőltetés nélkül megvalósulna.

Említettem, hogy az adventi időszak nagyobb része lejárt. Sok emberben sokféle készülődés, várakozás zajlik, de ott van a türelmetlenség is. Amire készültünk, az nem úgy valósult meg, ahogy megálmodtuk. Amire vártunk, abban a remény és valóság nem azonos szinten volt.

Jézus azt mondja nekünk, kövessük őt. Türelemben, szeretetben, alázatban, Isten akaratának való engedelmességben. Ha ez megtörténik, annak az lesz az eredménye, hogy embert halászunk. Megtaláljuk magunkban az EMBERT!

Fazakas Lajos Levente, Bözöd