2022. szeptember 17-én első alkalommal rendeztek magyar napot a Fehér megyei Bethlenszentmiklóson, a Jövőnk a Szórványban Egyesület szervezésében. Az esemény célja a lakosság figyelmét kulturális örökségük, a nemzeti identitásuk alapját jelentő magyar nyelv fontosságára irányítani, egy olyan közösségben, ahol a vallási és nemzeti ünnepeken kívül kevés magyar jellegű élményben lehet részük az embereknek.

A rendhagyó szombati rendezvény kiemelt eseménye a helyi Magyar Közösségi Ház avatása volt, amit az unitárius egyház ingatlanában rendezték be. Az ünnepségen jelen volt Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete.

A közösségi tér közvetlenül a felavatása után rendeltetésének megfelelően kezdett működni, hiszen a Bethlenszentmiklósi Magyar Nap keretében a Bukaresti Liszt Intézet jóvoltából kiállítás nyílt Keöpeczy Sebestyén József heraldikus munkáiból, valamint magyar filmvetítésekre került sor. A Kolozsvári Magyar Opera művészeinek kalauzolásában a közösség tagjai részt vehettek a magyar operettirodalom gyöngyszemeit felvonultató élőzenés utazáson, majd a népi ritmusok vették át a főszerepet, a helyi kultúrház színpadán ugyanis a Maros megyei Bekecs néptáncegyüttes lépett fel.

 „Az idei esemény nagy sikernek örvendett a bethlenszentmiklósi magyar közösség körében. Köszönjük a megelőlegezett bizalmat és hálával tartozunk támogatóinknak és mindenkinek, aki munkájával és odaadásával lehetővé tette ezt a napot. Az idei Bethlenszentmiklósi Magyar Nap fogadtatása arra bátorít bennünket, hogy jövőre több napos, gazdagabb programot tervezzünk közösségünk érdekében” – tekintett előre Bodoczi Annamária főszervező.