Hétfőn, március 7-én, Szatmárnémetiben, a Püspöki Palotában a történelmi magyar egyházak püspökei és a szeretetszolgálat terén dolgozó munkatársaik találkoztak, hogy a jelenleg is tartó orosz-ukrán háború közösségekre gyakorolt hatásáról, az ehhez kapcsolódó szociális jellegű tennivalókról, kiemelten a kárpátaljai magyar testvérek megsegítéséről, a menekültek befogadásáról és támogatásáról tárgyaljanak.

A találkozó közös imádkozással kezdődött, majd a házigazda Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket. Az eseményen részt vett Popovicsné Palojtay Márta, a Munkácsi Egyházmegye Pasztorális tanácsának munkatársa, aki az új helyzetre való tekintettel, jelenleg a válságstáb koordinátoraként osztotta meg tapasztalatait. „Minthogyha felrobbant volna egy bomba, ami az eddigi megszokott világunkat szétvetette volna és még mindig nem látjuk, hogy hol vannak a darabkái. Attól tartunk, hogy ezt már soha nem lehet úgy összerakni, ahogy volt.” – vallotta. Úgy véli egy elhúzódó, humanitárius válsággal kell szembenézniük. Egyre kevesebb az élelmiszer, bizonyos szolgáltatások akadoznak. Jelen körülmények között az egyházaknak a pasztorális jelenlétet kell biztosítania, de emellett az anyagi segítségnyújtás is sokat számít. Hangsúlyosan arra kért mindenkit, hogy ne induljon szervezetlenül segélyekkel útnak, hanem először vegye fel a kapcsolatot segélyszervezetekkel, akik megbízható módon tudják eljuttatni a támogatásokat a rászorulóknak.

Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke kifejezte, hogy a közös imádságon túl a találkozás fontos célja az volt, hogy össze tudják hangolni a segélyszervezeti munkát. Az unitárius egyházban is elindult a pénzgyűjtés, felmérték a szálláshelyeket, és bevonták a külföldi kapcsolataikat is a gyűjtési akcióba. A püspök hangsúlyozta, nagyon fontos ebben a helyzetben a munka megfelelő összehangolása, és menekülteken túl a helyben maradottakon is igyekeznek segíteni. Örömét fejezte ki, hogy jelen voltak kárpátaljaiak, így első kézből informálódhattak, ugyanakkor a Zoomon keresztül bekapcsolódhattak az egyeztetésbe Zán Fábián Sándor a kárpátaljai református püspök, valamint Juhász Márton, a magyarországi református szeretetszolgálat vezetője is.

A sajtótájékoztató végén Popovicsné Palojtay Márta arra kért mindenkit, hogy imádkozzanak értük, Kárpátaljáért, az ott élőkért, mert az imádság egy reális erő, amelynek gyümölcsét nem csak a harcok megszűnésében kell keresni, hanem abban, hogy az emberek felkavart szívében megszületik-e a béke.