Via Unitariana Gyaloglótábor

  1. július 30 – augusztus 5.

Nyárád mente, Görgényi-havasok, Gyergyói-medence

Korosztály: 15–99

 

  1. Általános

Tanuljuk újra a járást,

tanuljuk újra a látást,

tanuljuk újra a szülőföldet!

Ez a tábor könnyen megváltoztat, csak ennek a kockáztatásával érdemes részt venni! Változás csak akkor van, ha kényelmi zónánkon kívül járunk. Márpedig itt nem csak ott járunk, de ott is alszunk, eszünk, lélegzünk. Egy új élet tárul fel. Ez az a tábor, amire sokan titkon mindig is vágytunk. Hogy megbizonyosodjunk: még tele vagyunk élettel.

Szellemi folytonosságot vállalunk Henry David Thoreau életművével:

„Mélyen akartam merülni az életbe, kiszívni csontja velejét, olyan erőteljesen, spártai módra akartam élni, hogy megfutamodásra kényszerítsem mindazt, ami nem élet…”

A tábor lényegében egy zarándoklat, amelynek keretében egy héten át a Székelyföld gyalogösvényein, legelőin, patakmedrein és kisebb-nagyobb vidéki településein áthaladva valóul meg a fizikai megterhelés, lelki élmény és vallási-honismereti ismeretszerzés egyensúlya.

Az előbbiek mellett tudatosan vállalt érték:

a lelassulás,

az egyszerű élet gyakorlása,

az önreflexió elmélyítése,

a kölcsönösség megélése,

mély emberi kapcsolatok kialakítása,

meghatározó élményszerzés,

életmódváltás elősegítése.

A hetet irányított önismereti tevékenység itatja át.

  1. Útvonal

Ennek az útnak a természeti szépségei, kulturális és egyéb látnivalói leírhatatlanok. A tábor napi 25–30 kilométeres zarándoklat jellegű gyaloglással halad végig a Nyárád mentétől a Görgényi-havasokon át a Gyergyói-medencég, olyan településeket érintve mint Nyomát, Nyárádszentlászló, Szentgerice, Vadad, Nyárádszentmárton, Szováta, Laposnya és Gyergyószentmiklós. Az éjszakák is festői környezetben lesznek, fedél mindig lesz éjjel a fejünk felett, de a csillagsátor is várja gyermekeit.

  1. Jelentkezés, költség

A táborba 15 év felettieknek lehet jelentkezi (rendkívüli esetben fiatalabbaknak is) 50 lej előleg befizetésével, amit a helyi lelkészhez vagy alulírott VEN előadó-tanácsoshoz kérünk eljuttatni. A teljes részvételi díj – a MUE támogatásának köszönhetően – csak 200 lej, ami lényegében mindent tartalmaz. Tehát tartalmazza az étkezéseket, szállásokat, kocsi-kíséretet, táborvezetői költségeket. Mind az étkezésnél, mind a szállásnál az egyszerűség és természetközeliség lesz jellemző.

Lehetőség van arra is, hogy valaki csak a tábor egy részére jelentkezzen (30 lej/nap). A kísérő kocsi és személyzet az előkészítő munka mellett lehetőséget kínál arra is, hogy a gyaloglást ideiglenesen szüneteltetni akarót előre vigye a következő állomásra. A kocsi szállítja az izolírokat és hálózsákokat, a többit a hátunkon visszük.

  1. Érkezés, indulás

Július 30-án, hétfőn Marosszentgyörgyről indulunk, 14 órakor. Előtte rövid megbeszélésre és könnyű ebéd elfogyasztására kerül sor. Ennek megfelelően úgy időzítsük az utazást, hogy 13 óráig megérkezzünk. A kocsikat védett helyen hagyjuk. Ide érkezünk vissza vonattal Gyergyószentmiklósról, lehetőséget adva magunknak egy vonaton eltöltött gitárhangos-éneklős táborzárásra a csodás Maros-völgyén át.   Ha valakinek nehézség a helyszínre jutás, előzetes egyeztetéssel besegítünk a szállításba.

  1. Hazamenetel

Augusztus 4-én, szombaton késő délután vonattal érkezünk vissza Gyergyószentmiklósra a kocsikhoz. Ekkor lehet hazautazni, vagy választás szerint vasárnap délelőtt.