Ajándék az, amit önként, szeretetből, odaadásból kapunk azért, mert a megajándékozó figyel ránk, és nagyon szeret bennünket. Az egyszerű pillanatok meglepetéséből áll össze az egész.

Mindnyájunkat naponként megajándékoz életünk nagy ajándékozója, teremtő Istenünk. Ha képesek vagyunk észre venni az élet eme meglepetéseit, a csoda áthat, minden nap rámosolyoghatunk az élet egyszerű, ám felemelő pillanataiban megtapasztalható áldások sorozatára.

Ajándék minden egyes perc, amit szeretteinkkel tölthetünk. A betegség vagy a tragédiák okozta elmúlás szembesít időnként azzal, milyen nagy kincs a család. Amikor már nem tudunk egymásért tenni, minden körmünkkel kapaszkodnánk az élet törvényszerűségének megmásíthatatlanságába. De, amíg tehetjük, átjárja-e lelkünket a megajándékozottság különleges érzése, amikor szeretteinkkel élünk, amikor róluk gondoskodunk, amikor gyermekeinket neveljük? Életem legfőbb ajándékai a kislányaim, bár időnként küzdelmes az ő nevelésük, rájuk gondolva minden nap érzem, az Úr a legtöbbel gazdagított, amikor őket ránk bízta. Köszönjük meg naponként gyermekeinket, családtagjainkat, szeretteinket gondviselő Istenünknek!

Ajándék egy jó szó, egy baráti meleg ölelés, egy átbeszélgetett éjszaka, amikor gondjaink feloldódnak bennünk, s újra képesek vagyunk visszatalálni önmagunkhoz. A barát tükröt tart elénk, nem azt mondja, amit hallani szeretnénk, hanem azt az igazságot, amely kiút lehet egy szorongatott helyzetünkben. Legyünk hálásak az igaz lelkű barátainkért!

Ajándék a hivatásunk, a mindennapi munkavégzésünk. Vele értéket teremtünk, hozzáadunk naponként valamelyest a világ formálódásához, alakulásához. A befektetett munka mindig megtérül, a kitartással, szeretettel elvégzett feladatnak mindig megvan a hozadéka: fejlődésünket szolgálja, jövedelemmel jutalmaz, s az egyéni fontosságérzetünket is növeli bennünk. Adjunk hálát a naponként elvégzett feladatainkért!

Ajándék a reggeli, esti vagy templomi csendesség, az Istennel eltöltött idő, amikor lelkünket ismételten vissza tudjuk kapcsolni szerető Atyánkhoz, s a tőle jövő békesség lelkületében megpihenni, megfürödni, felépülni tudunk. Adjunk időt, teret e lelki építkezésre, hogy belesimulva az ő atyai, áldó tenyerébe, átélhessük a gondviselésének különleges voltát, szeretete egyedi lehetőségeit!

Létezik a kis dolgok ajándéka: a reggeli, csendes kávépercek, amikor még csak te vagy ébren, s a kávésbögrét tenyeredben tartva eltervezed a napodat, van időd felébredni, testedet és lelkedet is ráhangolni az új napra. Ajándék a szobanövényen megjelenő új hajtás, egy kis virágbimbó, amely hamarosan kinyílik, s virágával gyönyörködtet. Ajándék az idő jobbra fordulása, az ablakon beragyogó napsütés, egy önfeledt séta, egy jó zene vagy vers, amely ránk talál, a jó könyv, egy jó darab a színházban…

Ha belemélyedünk, napestig tudjuk sorolni az ajándékainkat. Aki hálás, az teljességben él.

Melyek a te ajándékaid? Vedd számba naponként Istenünk ajándékait, s légy hálás értük!

 

Tőkés-Bencze Zsuzsánna, Homoródszentpál