A bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa a tavaszi ünnepkör egyik gyönyörű jelképe. A bazsarózsát pünkösdi rózsává az egyház emelte. A 16. században, amikor pontos neveket kerestek a növényeknek, szétvált a rózsa és a bazsarózsa megnevezés.

A pünkösdi rózsa gyönyörű, buja virágaival gyógyulást, boldogságot, életet és jólétet képvisel  a becsület, a szerencse és a boldog házasság mellett. Tavasszal sokféle színben pompáznak, a legtöbbre azonban a vörös színűeket értékelik. A piros bazsarózsának gyógyító hatásai vannak. A növény latin elnevezését Páion vagy Paean (a görög istenek orvosa) nevéből származtatják, aki a hagyomány szerint a piros bazsarózsa gyógyerejével gyógyított. Elsősorban a gyökeréből készített kivonatot használták sárgaság, vese- és hólyaghurut, valamint reuma ellen, de tudnunk kell azt is, hogy enyhén mérgező gyógynövényről van szó.

Piros pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. Szimbolikus növénye a pünkösdi rózsa, szirmával a szentlélek tüzének lángnyelveit jeleníti meg.

Életem különböző szakaszaiban meghatározó élményeim voltak a pünkösdi rózsával vagy bazsarózsával kapcsolatosan.

Gyerekkoromban, Árkoson az édesanyákat a bazsarózsa nyílásának idején köszöntöttük, s legtöbb esetben ez a virág volt, amelyet liliommal párosítva az anyák napi műsor után átadtam édesanyámnak.

Édesanyaként engem is ezzel a virággal köszöntött először a hároméves fiam az első anyák napi ünnepsége alkalmával.

Még két maradandó emlékem kötődik ehhez a virághoz: az egyik, hogy egy pünkösdi ünnepet Énlakán töltöttem, s ebben az időben az volt a szokás ott, hogy a fiatalok az ünnep előtti napon pünkösdi rózsával díszítik fel a karzatot, így másnap az ünnepre érkezőket kellemes illat és csodálatos látvány fogadja. Martonosban az ünnep alkalmával nem díszítjük ki a karzatot pünkösdi rózsával, de egy kedves gyülekezeti tag az ünnep előtti nap unokáival ellátogat a Fekete kútnak nevezett helyre, és több csokorra való mezei pünkösdi rózsát szed, s a templomi virágvázákba helyezi el ezeket a csodás virágokat.

E virágok számomra azt közvetítik, hogy a szeretet, legyek bármilyen életszakaszban, bennem és körülöttem van. Ezért kívánom mindenkinek az ünnepre készülődve:

„Fedezze fel életében a piros szín áldását:

ez az élet színe, amely a szeretet győzelmét hirdeti.

Gyakran a másikért való önfeláldozást is jelenti:

olykor a halált hordozza az élet sűrűjében a vér színeként.

Piros a szív, amelyet oly gyakran a szeretet szimbólumaként használunk.

Piros a legszebb rózsa, a pipacsos rét, a felkelő és lenyugvó nap ragyogása…

Pünkösd lángnyelvei is pirosak.

Azt hirdetik: a szeretet közöttünk, velünk marad, bennünk vesz szállást.

Az Isten szeretet!” (Varga Gyöngyi: Remény s ég)

 

Szász Cserey Katalin, Firtosmartonos