Newton felfedezte az ok-okozati törvényt, amely más szavakkal, de lényegében azt mondja ki, hogy minden cselekvésre vagy történésre egy egyenértékű ellenreakció hat. Ez azt jelenti, hogy csak akkor kapunk valamit vissza, ha előbb adtunk mi is valamit. Én ezt a mag törvényével illusztrálnám, Jézus példázata alapján, amely szerint csak akkor arathatod le munkád gyümölcsét, miután megdolgoztál érte.

Felásod a földet, elveted a magot, öntözgeted, aztán lesz éjjel és nappal, vagyis türelmesen vársz, s aztán learatod a termést. Először munkát fektetsz be, áldozatot hozol, és csak ezután következik az aratás. Nem lehet a folyamatot megfordítani.

Még egy lecke, amire a kertészkedés megtaníthat minket: ha elültetsz egy tucat babot, nem lesz belőle egy tucat babnövény. Néhány közülük elrohad, van, amelyik az útszélre esik, van amelyiket elfúj a szél, de a madaraknak is akad egy kis csemege.

Nem tudjuk ezt a törvényt megkerülni. Testi és lelki egészségünket, sikereinket és kapcsolatainkat ez a törvény befolyásolja, amely megköveteli tőlünk, hogy előre adjunk, és csak azután várjuk az eredményt, az áldást. Az a csodálatos ebben a törvényben, hogy soha nem tudjuk pontosan, mikor kapjuk meg jutalmunkat a befektetett időért és energiáért. De jutalmunkat mindig megkapjuk és érkezése idejének bizonytalansága hozzájárul ahhoz, hogy életünk még izgalmasabb legyen.

Ráadásul amivel az élet jelenleg megjutalmaz minket, az annak az eredmény, amit eddig a pontig vetettünk. Ha kiegyensúlyozottan élünk, ha hűséges barátaink és szeretetteljes kapcsolataink vannak, akkor ez azért van így, mert jó vetést és jó talajmunkát végeztünk.

Ha embertársainkról jóindulattal nyilatkozunk, akkor ők is jószándékkal fognak rólunk beszélni. Ha becsapunk másokat, minket is becsapnak, ha hazudunk, nekünk is hazudni fognak, ha kritizálunk, minket is kritizálni fognak, ha szeretetet sugárzunk magunkból, akkor nekünk is szeretet jut. Ezt az aranyszabályt a történelem folyamán már sokan megfogalmazták, de a lényeg egyértelmű: Mások úgy bánnak veled, ahogy te bánsz velük. Vagyis azt kapod vissza, amit adsz.

Egy Kr. E. 1600 körüli, máig fennmaradt egyiptomi síron ez a felirat olvasható: „Másoknak azt a jót kívánta, amit magának is keresett.” Konfucius ezt így fogalmazta meg: „Amit nem akarsz, hogy megtörténjen veled, ne tedd másokkal.” Arisztotelész szavai: „Úgy kellene a világgal bánnunk, ahogy szeretnénk, hogy a világ bánjon velünk.”  De a Biblia fogalmazza meg a legszebben: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” (Mt. 7,12)

Vagyis a mag törvénye ilyen egyszerű: az élettől azt kapjuk vissza, amit belefektettünk.

 

Szász-Cserey Katalin, Firtosmartonos