2020 mindent elsöprő beszédtémája a vírus volt. Sok szaktekintély és önjelölt tudós megszólalt, s az egyszerű ember a vélemények és indulatok szövevényes labirintusában próbált egy-két lépést a bizonytalanságból a biztonság felé tenni. Neked sikerült? Sikerült biztos talajt lelni, válaszokat kapni, útmutatást nyerni okosabbaktól, hatalmasabbaktól arra nézve, hogy mit is tegyünk ebben a helyzetben? Én bevallom, hogy nem mindig jártam sikerrel, sok zsákutcát bejártak gondolataim.

2021 hasonlóképpen folytatódott. Gyermeteg álom volt csupán, hogy az új év feledteti velünk a témát. Csupán kicsit változott a helyzet: oltani vagy nem oltani? Ez itt a kérdés.

Az oltás megelőzés. A szervezetünket tapasztalattal juttatjuk olyan tudáshoz, amelynek segítségével felveheti később a harcot a komoly veszélyekkel, védekezni tud a bomlasztó, pusztító erőkkel szemben.

Mennyi mindenre kellene oltás nekünk?

A gyanakvás, a bizalmatlanság ellen oltás a barátság, a bizalom, a megbocsátás, az őszinteség.

Az önzéssel szemben oltás a szolgálat, a mások örömében való gyönyörködés.

A kétségbeesés ellen oltás a hit Istenben és az ember jóra való képességében.

A félelem ellen oltás a meggyőződés, hogy a jó embernél nincs erősebb, mert Isten a harcostársa.

A félrevezetés ellen oltás az értelem, amely segít az igaz és a hamis, a bölcs és az ostoba közötti különbség megállapításában.

A tehetetlenség ellen oltás az akaraterő, amely képessé tesz arra, hogy kiemelkedjünk a megszokott rosszból, és újrakezdésre sarkall minket.

Biztos vagyok benne, hogy még van más vírus is az életemben, életedben. Nem tudom biztosan, hogy milyen hatása lesz a mindennapi beszélgetéseinkben sokat emlegetett oltásnak, de tudom, hogy többet kellene emlegessük ezeket az oltásokat, amelyekre bizonyosan szükségünk van, s amelyek látványos hatással lennének életünkre.

Te beadatod?

 

Szabó Előd, Ürmös