Aki ma Fiatfalvára akar utazni, egyszerűen megteheti. A Keresztúr irányából érkező átkel a Küküllő-hídon, s máris megérkezett. Bő kétszáz évvel ezelőtt ez nem volt ilyen egyszerű, akkor nagyon hiányzott a híd mindenkinek – a templomba vagy mezőre tartónak egyaránt.

Az ár sok hidat elvitt, ezt is sokszor újjáépítették. A mai híd nem szép, nem híres, de feladatát ellátva partokat köt össze, átjárást biztosítva az úton levőnek.

Hidat építeni sosem volt kis dolog. Míg egy-egy palló készítéséhez még bárki hozzáláthat, addig egy jó hídhoz mester kell, hozzáértő.

Míg a hidak szerkezete összetett, addig építésük célja ugyanaz: összekötni a partokat, átjárhatóvá tenni az átjárhatatlant. Néha a robusztus forma, máskor épp a kecsesség a célravezető. Alaktól, típustól, mérettől függetlenül lényeges, hogy biztonságos legyen.

Az úton járó célja fele tartva hidak tömkelegén halad át, sokszor észrevétlen.

Jó, szép hidat építeni mindig kihívás volt, ám ha valahol ilyen épül, az összekötő szerepén túl még gyönyörködtetni is képes. Így épültek olyan hidak, amelyek híressé váltak, ilyen például a Golden Gate a San Francisco öble felett. Karbantartása, festése folyamatos, hogy megóvják az öböl sós vizének káros hatásaitól, és mi az ismert szépségében csodálhassuk. Közelebbi vizekre evezve átkelhetünk a Lánchídon. E híd Budát és Pestet köti össze, s így ismerjük Budapestet.

Bár köznapi ismeretünk nincs róla, sok út, s így híd is stratégiai fontosságú – őrzik, védik őket.

Míg az emberi életek közé hidat emel egy-egy jó cselekedet, addig a gonoszság, a rosszindulat, a kétely a legerősebb kapcsolatokat is képes megbontani, mint a hídlábat az áradás.

Létünk értelmét, örök kérdéseit megannyi ember keresi-kutatja. Ha fogalmazhatok így: talán mindannyiunknak az lenne a legjobb, ha a szeretet hídját építenénk, ápolnánk, mert e híd előtt nem akadály sem mélység, sem magasság, sem távolság. Ahol a szeretet hídjának pici pillérét felállítják, építeni járnak oda az emberek.

Azt látom, tapasztalom, hogy bár ma is szükség van hidakra, amelyek átvezetnek folyók, völgyek, szakadékok fölött, s általuk eljuthatunk messzi tájakra, vidékekre; leginkább szeretethidakra van szükségünk, amelyek embertől emberig épülnek, s általuk emberi létünk partjai összeköttetnek. Hogy e hidak járhatók legyenek, ahhoz mindannyiunknak mesterré kell válnunk, jó szeretethíd-építőkké.

 

ifj. Szombatfalvi József, Fiatfalva