Fő-fő szabályunk

 

Szabályok, előírások, törvények tömkelege vesz körül, határozza meg életünket.

Örökös kérdés, amit feltehetünk magunknak: mit tegyek? Mit tegyek én, az ember, Istennek gyermeke és munkatársa? Én, a barát, a munkatárs, a szomszéd, a gyermek, a szülő?

A kérdésre adott válaszunkban többféle alkalomhoz, helyszínhez, helyzethez illő megközelítés is lehet, s ezzel akár ráléphetünk az örökös magyarázkodás útjára.

Keresztény emberekként, Jézus-követőként a legegyszerűbb válasz, a legkönnyebben követendő út a Máté evangéliuma 7. fejezetének 12. versében foglaltak szerinti: „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.”

Ez a szabály adja meg életünk fő irányát.

Adventbe léptünk. Minden nap a várakozás idejét éljük. Az az álmunk, hogy jó adventünk és szép karácsonyunk lesz, a maga teljességével, meghittségével, szépségével. Ez mind meglehet. Ehhez viszont új utakat kell bejárnunk, új lehetőségeket felismernünk, és ugyanakkor percről percre, óráról órára, napról napra bizonyítanunk önmagunk és Isten előtt, hogy a jézusi tanítást nem csak ismerjük, hanem éljük is.

Közösségi életünk eme kihívásokkal teli időszakában kiemelkedően fontos, hogy figyelmet szenteljünk e jézusi tanítás alkalmazásának, hogy a várt eredmény s az ünnep érkezése várakozásunknak megfelelő lehessen.

Ha jó szóra várunk, mi magunk legyünk a jónak szószólói.

Ha vigasztalásért esedezünk, a mi vigasztaló szavunk legyen gyógyírunk.

Ha gyógyulásra várunk, mi magunk is tegyünk meg mindent, hogy a gyógyítók sikerrel járjanak.

Ha társaságra vágyunk, mi legyünk jó társakká.

Hogy a félelem, a kétségbeesés rettenete ne legyen úrrá rajtunk, keressünk tiszta forrásokat: szép verseket, építő gondolatokat, jó filmeket, gyönyörű emlékeket.

 

Mindenekelőtt ne feledjük, hogy a gondviselő Isten gondot visel ránk, így életünknek ezen rendkívüli időszakában is bizakodással és hittel tekintsünk előre.

Advent van, és most, ma, a mi hitünk és cselekedetünk által alapozzunk meg mindennapi ünnepünket.

Kívánom, hogy mindannyian megtaláljuk magunkban a szándékot s az erőt az aranyszabály szerinti cselekvéshez.

Áldott adventet és egészségben megélt, meghitt karácsonyt kívánok sok szeretettel.

 

Ifj. Szombatfalvi József, Fiatfalva