Vannak részek a Bibliában, amelyeket örömmel olvasok el újra és újra. Ilyen a 23. zsoltár: „Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért. Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem. Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam. Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az Úr házában lakom egész életemben.”

Nemrég egy beszélgetés alkalmával kiderült, hogy nemcsak papi lelkemnek kedves ez a zsoltár, sokan vannak még, akik szívesen hallgatják, olvassák. Megegyeztünk abban, hogy a jól ismert szavak erőt adnak, bátorítanak és emlékeztetnek arra, ami életünk alapja.

Ha azok közé tartozol, akik jól ismerik, úgy kérlek, olvasd újra, és ahhoz meríts erőt a szavaiból, amire épp szükséged van. Ha nem ismered, segítek pár kérdéssel, hogy közelebb kerülj mélységéhez.

Kérdezd meg önmagad: ki a te pásztorod, ki az, aki terelget téged? Kinek hagyod, hogy terelgessen meglátásaival, véleményeivel, (rém)híreivel? Hova terelget téged? Füves legelőkre, csendes vizekre vagy félelmet keltő, szűk szobába, műanyag élettérbe? Félelem van-e benned vagy szeretet? Tudod, a félelem ellentéte nem a bátorság, hanem a szeretet. Aki téged terelget, mire biztat? Milyen úton jársz? Terít-e asztalt neked, ahol jóízűen és békésen ehetsz? Királynak/királynőnek érzed-e magad, mert megbecsül, értékel, látja igazán, aki vagy? Látható-e a cél, vagy homályos a jövő? Mit ígér neked: békés életteret vagy kilátástalanságot? Minőségit időt ígér vagy rohanást, állandó pörgést? Jóság és szeretet éled lábad nyomán ezen az úton?

Szükséges, hogy ma is megállj, hogy szétnézz, és mondd meg önvalódnak, ki (mi) terelget téged. Kulcsfontosságú! Ébredj fel és indulj, ha szükséges. Maradj éber és figyelj, ha annak érzed idejét. Pihenj és töltekezz, ha úgy van jól.

Mindenképp szeress. Ennek nagyon ideje van!

Újvárosi Katalin, Zetelaka