Az élet valóban szép, ha csodálod, ha szereteted azt. Ha kivívásként tekintesz annak minden napjára. Minden egyes napjára ajándékként tekintesz, melyet két kezeddel csomagolsz ki. Bármi is legyen az. Egyszer majd hasznát veszed mindennek. Egyszer, ha elég türelmes vagy kivárni a pillanatot. Bármilyen ajándékot kaptál, a tiéd. Senki sem foszthat meg tőle. Tiéd a legszebb emlék, mely csak úgy egyszerre eszedbe jut, és kiborul előtted, mint egy kosár piros alma. Szétgurulnak emlékeid, nevetsz, sírsz, meghatódsz, tagadsz. Úgy hat rád, mintha egy másik életből üzenetet kaptál volna, mintha nem is a te történeted része lett volna valaha. Nevetsz! Nem is igaz, hogy veled történt. Olyan régen volt. Talán meg is feledkeztél róla. Igen, az is te voltál. Te voltál a tiszta szívű gyermek. Te voltál az ifjú tele álmokkal, vágyakkal, félelmet nem ismerve. Te voltál a szabadság és a szerelem nagy vándora. Te voltál annyi minden életed során, melyet rég elfeledtél, de néha csak úgy rád tör, eláraszt emlékeivel, megelevenít és megújít egyszerre. Az idő olyan gyorsan pereg alá, hogy egy idő után, már nem számolod a perceket, az órákat. Nem számolod a ráncokat, az éveket. Egy idő után nem számolod a bajokat, a próbákat, a nehéz napokat. Egy idő után olyan tárgyilagos minden: van, nincs, kell, maradhat.

Az élet szép mindenek ellenére. Az élet csodás, ha magad adod, ha a kapott ajándékot valóban értékelni és értelmezni tudod. Az élet szép, mondhatni csodálatos, ha ki tudod nyitni olykor a lelked. Ha engedni tudod magad szárnyalni egy-egy tovatűnt, de eléd gurult emlék által. Nevetni és sírni kell olykor az élet szépségén és törékenységén. Milyen jó ez a titkos forrás. Milyen szép is volt belehalni egy szerelembe, hogy feltámadj a végtelen szépség megélésére. Az élet szép. Belehalni és feltámadni kell. Minden napot ajándéknak venni. Minden felkelő napban újabb esélyt látni. Örülni és szeretni kellene ma is, ahogyan álmodtuk, ahogyan vágytuk, és ahogyan valamikor éltük is mindazt, amiről ma csak álmodunk.

Az élet szép, ha szeretni mersz. Az élet szép, ha öröm van benned. Az élet szép, mert ajándék, mely most van, most kaptuk és csak a mára szól, egyedül csak a mai napra érvényes. A tegnap már emlék, a holnap titok, a mai nap az ajándék.

 

Szabó Adél Júlia

Kálnok-Sepsibodok