„Nem játszhatsz többé velem,

 Mert lemerült a szer/elem.” Selmeczi Anna Lilla kétsorosa (21 éves)

 

Nyilvánvaló, hogy korunk egyik legagyobb vívmánya a Líthium-ion működési elven alapuló, tölthetős elem. Egyezményes jele a Li-ion. Japán kutatóknak, innovációs szakiknak az álmára a Sony csapott le anno… 1985-től napjainig ez lett belőle: óriási autonómiával és rugalmas tölthetőségi opcióval kifjlesztett egyenáram-tároló, azaz aku.  Most is azon csüngessz a fél világgal együtt, mint puli kutyán az összeállt tincsek! – a síkképernyőn, amelyet egy aksi táplál. Számtalan újratöltést bír meg miden közönséges változat (legtöbb 8 évet – No, de kinek kell ma 8 évig egy smartphone?) és mi milyen boldogok vagyunk vele! Helyesebben, milyen jól boldogulunk vele! Li-ion segít energiát adni az eligazító készülékeinknek! Ma már van power-bank is, elektromos autó, roller, bicikli, de porszívó robot, s miegymás, melyet ugyanaz az elv, az újratölthetőség elve táplál.

Nyár van, s bárhova mész, az egyik legfontosabb gondod, hogy a csomagodban legyen ott a töltő. Lemerült aksival ugyanis „halott” vagy, azaz elérhetetlen.  Talán ez a felismerés keltette életre azt azt a szlogent is, hogy „Lemerült a telefonom, a valóságban keress!”- Na de ki keres ma analóg módon? Ki áll meg az ablakod előtt, és ki kiáltozza nevedet? Ki fütyül be hozzád? Ki keres valóságosan, csak úgy egyszerűen beköszönve, bekopogva/ csöngetve? Ki merészelné ezt megtenni bejelentkezés nélkül egy forró nyári napon?-  A tegnap egy régi osztálytársam, akivel évek óta nem találkoztam, ezt megtette! Csodálatos élmény volt! Igazi töltekezési alkalom a lelkemnek, családomnak…

Ma amikor minden a töltekezésről szól, érzem  azt, hogy a csúcs-technológia iránti rajongásunkat megelőzően, elsősorban a lelkünk töltöttségi szintjével kellene törődni. Az embert a jó Isten újratölthetősre tervezte! Évtizedekig naponként újratölthető a lélek, az akaraterő! Ott van bennünk a szer/ elem, ahogyan arra Selmeczi Lilla barátunk is rávilágít, no meg a szer/ etet is. Nagyon értékes és egyben érzékeny ez a belső, Isten-adta hajtóerő. Tudjuk, hogy egyszer minden elem, még a legszuperebb is végképp lemerül: „Létem, ha majd végképp lemerült, / Ki imád tücsök-hegedűt?” (Nagy László)

Jézus ott van a samáriai kútnál, ahol isznak, és edényeikbe töltik a vizet az emberek! Ott van a somlyói Mária-forrásnál, a homoródfürdői-, szejkei és más csobogó vizű kutaknál. A tucatnyi pile-palackba vizet fogó emberek közelében ma is megelevenednek az evangéliumi szavak: „Aki ebből a kútból iszik, ismét megszomjazik… Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék!”

Fetöltődést keresünk. Ahhoz, hogy folytatni tudjuk munkánkat, útunkat, hogy fel tudjunk állni egy-egy lesúlytó nap után, szükségük van egy nagyobb erőforráshoz való csatlakozásra. A tanítványok Jézushoz kapcsolódnak- töltekeznek. Jézus bemegy a belső szobájába, elvonul a pusztába, felmegy a hegyre egy erősebb Erőforrást keresni. Ilyenkor Istenhez kapcsolódik.

Miközben e gondolatokat írom a legkisebb kislányom megébred és félálom-szerű erőtlenségében odabújik az édesanyjához. Csatlakozik az anyaillathoz, öleléshez, töltekezik. Mindössze egy óra múlva játszani, énekelni fog, felforgatja a házat, csivikol, mert fel lesz töltődve az  édesanyai a szer/ elemmel.

Ne feledd, újratölthetős vagy te is, csak kell egy jó erőforrás! Találjatok ma pozitív töltésre egymás és Isten közelében!

 

Solymosi Alpár, Csíkszereda