Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál? (Mt 6,26)

Sétálok a kertben, és csodálom a tavaszi virágok, nárciszok, tulipánok és fürtös gyöngyikék színkavalkádját s a gyümölcsfák egyedi ünnepi köntösét. Most a meggyfák borultak ünneplőbe a méhek legnagyobb örömére. A fotózni szeretők is minduntalan megállnak, és megcsodálják a különböző színben pompázó tavaszi dísznövényeket, vagy egyenesen belebújnak, szinte elbújnak a fehér vagy színes virágtengerben. Madárcsicsergéstől hangos a világ, s lelkem is velük száll, s némán, mosolyogva figyelem a párbeszédet, a gondtalan csicsergést.  Buja zöldben pompázik a friss fű és a határ, a természet friss csodájával biztat és reményt nyújt. Május elseje előestéjén sok helyen májusfák lepik el a lányos házak táját. A legények, akik húsvét másodnapján bokrétát kaptak egy lánytól, májusfával, virágos ággal viszonozzák az ajándékot.

A rezesbanda nyitott kocsin érkezik, bejárják a környező településeket, s zeneszóval köszöntik a reggelt. A nagymama, kinek unokája is fújja, siet a már megsütött pánkóval, a szomszéd bort visz kínálásra, ajándékba a zeneszóért, de kapnak mosolyokat és integetést is bőven a kisereglő szomszédságtól.

A franciáknál e nap gyöngyvirágünnep. 1561 óta vált ünneppé a néphagyomány, mely szerint az ezen a napon ajándékba adott gyöngyvirágszál szerencsét hoz. A kertben a gyöngyvirág kis lándzsája éppen csak kikandikál a földből, így eldöntöm, hogy számomra ma bármelyik virág szerencsét hozó lesz. Gondolatban végigveszem a napi teendőket, a majális, a vendéglátás, a kinti sütés tennivalóit, és számomra szokatlan tervnélküliséggel gondolok e napra. Jönnek a barátok, itt lesznek a gyerekek, s ez a legfontosabb. A többi alakul. Jókedv, vidámság, roston sült étel, ital és a találkozás öröme. Május elseje, majális van.

Moldován-Szeredai Noémi,

Csekefalva-Rugonfalva