Mennyei Istenünk, szerető Atyánk!

Ma őszinte, tiszta gyermeki érzésekkel és gondolatokkal jöttünk, a te színed elé, Aki adod a hétköznapok sokaságát, és az ünnepnapok selyemszalaggal átkötött ritka perceit, ám annál kivételesebb és lélekfelemelőbb alkalmait.

Sokat jártunk az adventi úton, néha kerülőket és kitérőket is tettünk, hogy megérkezzünk a jászolbölcső mellé. Mit tud adni egy ártatlan gyermek, miáltal többek lehetünk, mit tud hozni a mi életünkbe, mi az, mellyel évről évre megajándékoz bennünket? Köszönjük hát az adventi utat, köszönjük, hogy áldott alkalmakat adtál, hogy felkészüljünk, időt adtál a megérkezésre, és időt adtál, hogy a kis Jézus megérkezzen a mi életünkbe, hogy méltóképpen tudjuk őt fogadni ezen az ünnepen.

Köszönjük, hogy általa reményt adtál nekünk, és reményt adsz évről évre, megerősítesz bennünket abban, hogy mindörökké gondot viselsz ránk, megerősítesz abban, hogy minden év vége felé történik valami szép, valami lélekemelő, egy pillanat, amikor megszületik bennünk Jézus és a karácsony, mert az ünnep azé, aki várja. Mi igyekeztünk, próbáltuk lelkünket kidíszíteni, próbáltuk lelkünk ajtaját kinyitni, hogy betérjen a csillag, hogy meglássuk azt a betlehemi csillagot, amely talán éppen kétezer évvel ezelőtt is ugyanígy a reményt fejezte ki az embereknek. Engedd, Istenünk, hogy most is követhessük ezt a csillagot, mert látod, mennyire áhítozunk a fényre, milyen sokszor sötétség van az életünkben, és mennyire szükségünk van a fényre, a melegségre.

Mégis, ahogyan a pásztorok, megijedünk, s nem merünk elindulni, talán attól félünk, hogy nem vagyunk még készen, még mindig nem készítettük fel lelkünket, még mindig nem takarítottuk ki lelkünk szobáját, hogy befogadjuk a megszületett gyermeket. Talán csak fél lábbal értünk még oda, a másik részünk még úton van.

Add, Istenünk, hogy idén is meghalljuk szívünkben az angyali szózatot, az angyali hangot. Ne féljetek! Mi pedig bátorsággal, szeretettel, felvértezzük önmagunkat, mert te mindig lehajolsz ilyenkor hozzánk, s áldó kezeiddel magadhoz ölelsz. Segíts, hogy megtanuljunk tiszta lélekkel ajándékot hozni a kis Jézusnak, tömjént, aranyat, mirhát. S arra kérünk Istenünk, hogy Mária és József gondoskodó szeretetével taníts bennünket ezen az ünnepen szeretni. Ámen.

Dénes Erzsébet