7:25: megszólal az ébresztő. Kinyomod. Szundi.

7:34: megszólal az ébresztő. Kinyomod. Szundi.

7:43: megszólal az ébresztő. Kinyomod. Szundi.

7:52: megszólal az ébresztő. Kinyomod. Szundi.

8:01: megszólal az ébresztő. Hoppá, elkezdődött már az óra! Gyorsan kiszöksz az ágyból, irány a fürdő, majd gyorsan a konyha, hiszen kávé nélkül nem indulhat nap.

8:08: Előveszed a laptopod és bejelentkezel órára.

„Elnézést a késésért, megérkeztem.” – mondod.

„Húha, hát ez a hét sem kezdődött jobb lábbal” – gondolod magadban, és csak remélni tudod, hogy a többi nap nem ehhez hasonlít majd.

Próbálsz figyelni órán, miközben eszedbe jutnak a teendők. A pályázatot le kellene adni, ma van a határidő. Holnapra van angol házi, jövő hétre le kell fordítani egy angol szöveget, be is kell mutatni. A kikölcsönzött könyvet vissza kellene juttatni a könyvtárba, a vetélkedő feladatait pontozni kellene…

Jó ez a hétfő, de mikor járt le a hétvége? Mikor járt le már megint még egy hét? Mikor járt le már az idei évből 43 hét?

Gondolkozol, mivel is töltötted a hetet. Oh, valóban, Kolozsváron voltál, a barátaidnál. De jó is volt! Csupa móka és kacagás. Sátrazni kellett volna, de végül mégsem. Hosszú utazás után hazaérkeztél. Reggel teszt, gyűlés. Aztán el is kezdődött a hétvége: takarítás, jegyzetelés, sorozatnézés, nosztalgiázás. Tényleg! Mamáék hatvanéves házassági évfordulója szombaton lesz. Gyorsan ezt a listát is végigfuttatod az agyadban: régi képek válogatása – pipa, ajándék – pipa, torta megrendelve – pipa, virágcsokor majd pénteken. Na jó, de mégis mit veszel fel? Áh, ráér az majd szombaton.

Lejár 12:00-kor az óra, neki is fogsz a tennivalóknak. Ellenőrizteted a pályázatot, rendben van, beküldöd. Egyeztetsz, megbeszéled, hogy a könyv hogy jusson vissza a könyvtárba. A pontozásnak is nekifogsz. Közben jókat nevetsz, kreatívak a gyerekek. Ebédidő. Pihenés.

Anyu készíti a tejbegrízt, leülsz mamával megenni, miközben a holnapi menüt beszélitek. Nem lesz leves, nem baj. De a másodikat te nem szereted, mit fogsz enni? Készíts magadnak.

Azzal húzol is el onnan, mert újabb órád kezdődik, és nem kellene megint elkésni. Még nincs vége a napnak.

De ma hétfő van. Új lendület, új erő, új lehetőség, hogy jobbá tegyük a hetet, és elérjük a még nem teljesített céljainkat. A hétnek még hátravan hat napja.

De ma megint csak egy hétfő van…

 

Horváth Réka, Brassó, ODFIE