„Az élet az ma csodás dolog, és én hozzá idomulok, ….” (Edda Művek: Gyere, őrült). Hiszem, hogy az életünk egy csodás dolog (ha nem maga a csoda), és egyszerű. Mi, emberek hajlamosak vagyunk elbonyolítani különböző célok miatt, legyen ez hatalmi, vagy anyagi jólétként meghatározott vágy. Pedig az élet egyszerű.

Szeretem a meséket. Olyan egyszerűek, jók a régi mesék, amikor még minden szerep(lő) a helyén volt! Nemrég egy mese volt műsoron a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színházban: Az öreg király hagyatéka. Szegény királynak nem volt sok kincse, mégis a gonosz felesége mindent megtett, hogy megkaparintsa. Ármánykodott, háttérben alkut kötött, csakhogy a királyfi előtt megtalálja az öreg király hagyatékaként számon tartott kincset. Még a királyfit is elűzte hamis vádakkal a birodalomból. Ugye, hogy ismerős az a kép, amikor a középkorban koholt vádak alapján ítéltek máglyahalálra sokakat? Ma sincs másképp, csak ma más a neve az intézménynek.

Az emberi természet nem változott! Keressük a kincset, az öreg király hagyatékát, sokszor sokféle módszerrel. Megtaláljuk-e? Meg. Sokat ér-e? Sokat. Ha tudjuk értékelni.

Az előadásban a kincset egy róka mutatja meg az időközben szerelmessé vált királyúrfinak. Az öreg király hagyatéka nem más, mint egy bugyelláris, egy bocskor, és egy trombita. Nagy boldogságában a királyfi csak az első kettőt próbálja ki: a bugyellárist ki nem apadó pénzforrásként ismeri meg, míg a bocskor három köpés után odaviszi, ahova akarja, amilyen gyorsan akarja. A harmadik tárgyat a hagyatékból a róka viszi utána. Amíg a királyfi a tárgyak után jár, a gonosz mostohája, az öreg király egykori felesége, bebújik a királykisasszony testébe, hogy a hagyatékot megszerezze. Sikerül is neki, azonban nem sokáig élvezheti a sok pénz, a végeláthatatlan utazások sorát, mert gonoszságáért fogdába kerül. A királyfi és a királylány pedig felfedezik a harmadik tárgyat a hagyatékból: a trombitát. A történet tanulsága pedig nem más, mint játszani egy életen át!

Megőrizni a gyermeki játékosság őszinteségét, amit sokszor a háttérből irányított játszmák, mismásolások mocskolnak be a felnőttek világában. Az élet egyszerű, csodálatos. Mi, emberek bonyolítjuk el, sokszor nem a megoldásokra, hanem a problémákra összpontosítva. Ezért kell: játszva élni, és játszani, egy életen át! Ez az öreg király hagyatéka! Kezdjetek szeretni, hogy legyen, min nevetni….Kezdjetek nevetni, csak semmi melodráma / Senki bele nem halt még komédiába…”(Anna and the Barbies feat. Kiss Tibi: Márti dala)

 

Andorkó Attila, Kénos-Lókod