Ez az elmélkedés csak közvetve kapcsolódik az ünnephez, a közelgő karácsonyhoz. József történetét (nem az ácsét, hanem Jákób fiáét) már kicsi gyermekkoromban megismertem, aztán ahogy teológiai tanulmányaim alatt sok mindent megtudtam a hátteréről is történetnek, még nagyobbra nőtt bennem a tisztelet József őszintesége, kitartása, bátorsága, jóra való képessége, türelme, kegyessége, megbocsátó szeretete iránt. Azt is megértettem, hogy nem volt nagyravágyó, nem élt vissza senki jóságával. Igen ezek a tulajdonságok, emberi értékek mind benne vannak Józsefnek a történetében.
Sokszor igyekszem megkeresni, ha nem is kevés munkával, minden emberben, kivel kapcsolatban kerültem, s kerülök, ezeket a tulajdonságokat. Azonban egyszerre, egy időben nem sikerült megtalálnom, mert mindannyian sokféle álarcot hordunk, gyakran félünk felfedni őszinte önmagunkat, talán azért mert sokszor visszaéltek már vele. Hordjuk az őszinteség, a báránybőrbe bújtatott farkas barátságának álarcát, a kígyó kétágú nyelvének jelmezét, s az ünnepi készülődésben is sokszor látok ilyen-olyan álarcviselést, s igazán jól sikerül legtöbb esetben az álca, csak későn derül ki, hogy igen, ez is csak jelmezviselés volt.
A sok feketepéntek akció az olcsó adventre, a minél több ajándékosztásra tereli a figyelmet, pedig az egyik lényeges ajándék, amivel szeretteinket kitüntethetjük, az pontosan a pénzzel meg nem válthatók közé sorolható! Ahogy az évek gyűlnek, azt mondják a tapasztaltabbak, hogy: egyre rövidebb a karácsonyi lista, egyre hosszabb azoknak az ajándékoknak a lajstroma, amelyeket nem lehet pénzért megváltani, ezért: az idei ünnepen azt kívánom, az Ossian együttes szavaival hogy: „Legyél már egyszer igazából őrült, / Őszinte és vad. / Fájdalmad-örömed mutasd ki végre, / Lássam igazán azt, aki vagy.” – jelmez nélkül! Csak úgy őszintén, türelmesen, tisztán keresztényként, kinek fontos még az ünnep lényege, akinek fontos még Jézus tanítványsága.
Charles Dickens karácsonyi történetében szereplő Scrooge Józsefnek az ellentéte: mogorva, zsugori, alázatra, szeretetre képtelen…Valami olyan, mint sok esetben elég sok ember is a 21. században. Készülni az ünnepre őszintén lehet. A Piramis együttestől kölcsönvett gondolattal: „minden gazdagságom hangok és szavak”, s e szavakkal kívánom, hogy a lélekből fakadó, őszinte szó, a dal találjon tiszta, nyílt utat. Találja meg a jelmezen túl, bennünk az őszinte, kitartó, türelmes, szerető és szerethető, megbocsátó, ünnepi varázsnak örvendeni tudó, Jézus születését ünneplő Gyermeket!
Andorkó Attila, Kénos