Támogatóink:

 

 
2017. 09. 15. Püspöki Vizitáció a Medgyesi Unitárius Egyházközségben

2017. szeptember 16-17-én a Püspöki Vizitáció meglátogatja a Medgyesi Unitárius Egyházközséget. A Vizitáció tagjai szombaton 13 órától találkoznak a szebeni leányegyházközség tagjaival, majd a délután folyamán a medgyesi egyházközségben folytatják a vizsgálatot.

Vasárnap, szeptember 17-én a 10,30-tól kezdődő ünnepi istentiszteleten Ft. Bálint Benczédi Ferenc püspök végzi a szószéki szolgálatot és Jenei Csaba esperes-helyettes imádkozik.  A  Vizitáció tagjai a közgyűlés keretében számolnak be  a tapasztaltakról és fogalmazzák meg tanácsaikat, javaslataikat.

2017. 09. 13. Torockó - erdélyi unitáriusok népművészete I.

A budapesti Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatának 2017. őszi évadában erdélyi unitárius közösségek népművészetét mutatja be, elsőként a különleges viseletéről és építészetéről méltán híres Torockót, melyről Jókai Mór Egy az Isten című regényét írta.A kiállítás megnyítójára 2017. szeptember 15-én kerül sor a Polgárok Házában (Budapest, Visi Imre utca 6.).

Közreműködik a torockószentgyörgyi Szilas tánccsoport, bemutatják az egyedülálló torockói népviseletet; az est végén a helyi szörpök és pálinka mellett hagyományos lakodalmi ételeket: somodi kalácsot és „hamuzsákot” lehet majd kóstolni, valamint helyi termékek vására is várja vendégeket.  Köszöntőt mond: Csécs Márton Lőrinc torockói unitárius lelkész, Torockót ismerteti: dr. Szabó Zsolt, a Brassai Véndiák Alapítvány elnöke. Lassel Ágnes, a Torockói Néprajzi Múzeum igazgatója bemutatja az egyedülálló torockói népviseletet Vígh Ida és Papp Margit magángyűjteményéből.2017. 09. 12. V. Tordai-hasadéki Unitárius Találkozó

2017. szeptember 9-én, szombaton került sor az V. Tordai-hasadéki Unitárius Találkozóra. A Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör által szervezett rendezvényen közel 800 személy vett részt. Az egész napos program céljaként a közösségben megélt vallásosságot, az egyházköri öntudat erősítését és az emberi kapcsolatok ápolását tűzték ki a szervezők.

A rendezvény szabadtéri istentisztelettel kezdődött, melyen Koppándi Zoltán, a Délnyugat-Erdélyi Szórványegyházközség lelkésze mondott egyházi beszédet, az énekvezéri teendőket Simándi Teréz torockói kántor látta el. Az ünnepi műsor keretében Dimény József esperes és Novák György felügyelőgondnokok köszöntötték a jelenlevőket. A találkozó szimbólumaivá vált fehér galambok röptetése után a torockói és torockószentgyörgyi fiatalokból és gyermekekből álló Szilas Néptánccsoport fellépését nézhette meg a népes közönség. Tovább...

2017. 09. 11. A megmaradás zálogát adták át Csehétfalván

Hagyományőrző központot adtak át vasárnap a Székelykeresztúrhoz közeli Csehétfalván. A létesítmény az alig százötven lelket számláló falu megmaradásának egyik záloga lehet. Az ünnepségen a helyiek aszfaltozott útra is ígéretet kaptak.

A csehétfalvi unitárius templomban megtartott istentisztelettel kezdődött, majd a helyszínen ünnepi beszédekkel, néptáncelőadással és ebéddel folytatódott vasárnap a Hagyományos Székely Jövő Központ felavatása.

A központ létrehozásának célja a kihalófélben lévő falu megmentése, hagyományainak átörökítése, munkahelyek teremtése, szociális konyha működtetése, gyerekek táboroztatása, felnőttoktatás, helyi értékeket bemutató kiállítások szervezése, illetve faluturizmus fellendítése – sorolta az átadóünnepségen Lőrinczi Lajos unitárius esperes-lelkész. Tovább...

2017. 09. 11. III. Gyergyószéki Unitárius Napok

A Gyergyószentmiklósi Unitárius Egyházközség 2017. szeptember 9−10. között a Gyergyószéken élő unitáriusok közössége építése céljából Gyergyószéki Unitárius Napokat tartott. A rendezvénynek az unitárius imaház és udvara adott otthont. A rendezvényen a Gyergyószentmiklósi Unitárius Egyházközség anyaegyházközségéből és szórványaiból közel százan vettek részt.

A kétnapos programban volt áhítat, előadások, közösségépítő játékok, szórakoztató részek, zenei előadások, istentisztelet. Tovább...